Назвали причину численних випадків масового мору риби на Дніпропетровщині shutterstock

Назвали причину численних випадків масового мору риби на Дніпропетровщині

Олена Яценьо

З початку вересня на території Дніпропетровської області зафіксовано вже два випадки замору

Із липня до вересня у Дніпропетровській області зафіксували 13 випадків  масового мору риби у водоймах. Причиною загибелі риби стала нестача кисню у воді через інтенсивний розвиток сіро-зелених водоростей.

Про це розповів заступник начальника управління Державного агентства рибного господарства у Дніпропетровській області Костянтин Лопатін, який у середу, 8 вересня, дав пресконференцію в ІА "МОСТ Днепр".

Загалом 13 випадків масової загибелі риби зафіксували у Криворізькому районі, Кам'янському водосховищі, Нікопольському тощо. З водойм вилучили й утилізували близько 37 тис. од. водних мешканців. Загальна сума збитків від загибелі водних біоресурсів становить 4,5 млн грн.

"3 вересня цього року на гарячу лінію управління надійшло повідомлення про те, що в річці Кільчень, поблизу садового товариства "Джерельце" в смт Слобожанське, помітили мор риби. Повідомлялося, що вода мала білуватий відтінок і відчувався запах водню", — розповів Лопатін.

За його словами, туди відправили оперативну групу, яка у процесі обстеження виявила, що загинуло:

  • плотви — 80 екземплярів,
  • верховодки — 50 екземплярів,
  • окуня — 30
  • і одна щука.

Це завдало збитків рибному господарству держави на 19,5 тис. грн.

"У цьому випадку загибель риби, асфіксія сталася внаслідок нестачі розчиненого у воді кисню. На тлі підвищення температури повітря, яке фіксувалося в липні-вересні цього року, інтенсивно розвивалися сіро-зелені водорості", — пояснив посадовець.

Ці водорості приносять користь, усувають шкідливі домішки у воді, але в разі збільшення їхньої кількості, відповідно, зменшується кислотність води, її в'язкість, прозорість і кількість мікроорганізмів, якими харчується риба. А за зменшення рівня кисню риба задихається.

facebook.com/deiukr

Лопатін наголосив, що жодних слідів техногенного втручання: масляних плям, стоків чи інших забрудників — виявлено не було.

"Це не були техногенні забруднення. Воду ми брали на аналізи, перевищення забруднювальних речовин там не зафіксували, тож не можна говорити про якусь екологічну катастрофу. Крім того, порівняно з минулим роком, кількість випадків мору риби не збільшилася", — підсумував він.

Як повідомляла ЕкоПолітика, з початку вересня на території Дніпропетровської області зафіксовано вже два випадки мору риби. Перший на річці Кільчень, а другий — неподалік селища Авангард у Центрально-міському районі Кривого Рогу. Там загинуло 300 екземплярів коропа і 250 білого амура.

Читайте також
На Вінниччині почали розслідування масової загибелі осетрів на аквафермі
На Вінниччині почали розслідування масової загибелі осетрів на аквафермі

В МХП назвали звинувачення щодо причетності “Вінницької птахофабрики” до загибелі риби безпідставними

Рибний світ Чорного моря опинився під новою загрозою
Рибний світ Чорного моря опинився під новою загрозою

Чужорідний вид добре адаптувався до умов Чорного моря

Екоінспектори встановили причину мору у заповідному лимані на Одещині
Екоінспектори встановили причину мору у заповідному лимані на Одещині

На ділянці де стався мор вміст розчинного кисню був нижче норми у 1,3 рази