Науковці розробили новий спосіб виробництва надчистого “зеленого” водню shutterstock

Науковці розробили новий спосіб виробництва надчистого “зеленого” водню

Катерина Бєлоусова

Пілотна установка виробляє близько 0,5 кг водню на день

Команда науковців з Федеральної політехнічної школи Лозанни, Швейцарія, розробили пілотну установку  виробництва надчистого “зеленого” водню з використанням технології сонячного гідролізу.

У системі сонячне світло використовується подвійно, нагріваючи воду та живлячи фотоелектричну панель, передає Hackaday.

Зазначається, що система працює на водопровідній воді, яка проходить через кілька фільтрів для очищення від твердих частинок і деіонізаторів. 

hackaday.com

В матеріалі розповіли, що установка має семиметрову параболічну дзеркальну тарілку, що концентрує світло. Коли світло потрапляє в реактор воно нагріває воду та живить сонячну панель. Сонячна панель енергією електролізний елемент PEM, що розщеплює воду на водень і кисень. Тобто сонячне світло використовується подвійно.

В Hackaday підкреслили, що нагрів води значно покращує продуктивність електрохімічного процесу. 

Зазначається, що відпрацьоване тепло системи вловлюється за допомогою теплообмінника. Його використовують для опалення зовнішніх обʼєктів. Також побічний продукт виробництва водню кисень можна використовувати у промисловості та медицині.

hackaday.com

В матеріалі розповіли, що пілотна установка виробляє близько 0,5 кг водню на день. Така кількість може забезпечити роботу водневого автомобіля в Європі протягом року. Установка може забезпечити близько половини потреб в електроенергії і більшу частину річного попиту на тепло середнього швейцарського домогосподарства. 

Планується створити більшу систему з потужністю в кілька сотень кіловат, яка вироблятиме водень для швейцарського металургійного заводу. Він також постачатиме кисень для медичного використання та гарячу воду для використання на заводі.

Нагадаємо, інженери-хіміки зі Швейцарського університету EPFL розробили штучний лист (прозорий і пористий електрод), який перетворює воду з повітря на водневе паливо.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідники з Прінстонського університету та Національної асоціації океанічних і атмосферних досліджень встановили порогові значення для викидів водню, перевищення яких посилить кліматичні зміни протягом десятиліть.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон