Нафтовий гігант з ОАЕ хоче вкласти $15 мільярдів в “зелений” перехід shutterstock

Нафтовий гігант з ОАЕ хоче вкласти $15 мільярдів в “зелений” перехід

Катерина Бєлоусова

ADNOC планує інвестувати $150 мільярдів протягом 5 років у всю енергетику, зокрема нафту

В Об’єднаних Арабських Еміратах нафтовидобувна компанія Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) планує інвестувати в проєкти “зеленого” переходу $15 мільярдів до 2030 року.

Очікується, що інвестиції охоплюватимуть проєкти міжнародного партнерства та уловлювання вуглецю, в рамках розширення підрозділу “чистої” енергії ADNOC, повідомляє Bloomberg.

В матеріалі зазначили, що така ініціатива покликана посилити екологічні позиції ОАЕ напередодні Кліматичного саміту COP28, у якому візьмуть участь глави держав, вчені та бізнес-лідери. 

В ОАЕ заявили, що нафтовидобувні країни та компанії повинні брати участь у дебатах про зміну клімату, а також про енергетичну безпеку та доступність.

“ADNOC продовжує вживати значних кроків, щоб зробити сьогоднішню енергію чистішою, одночасно інвестуючи в "чисту" енергію та нові технології завтрашнього дня”, — сказав головний виконавчий директор Султан Аль Джабер.

В матеріалі наголосили, що компанія також планує протягом наступних п’яти років збільшить інвестиції у всю енергетику, зокрема нафту, до $150 мільярдів. Також в ADNOC анонсували кілька оголошень щодо зусиль, спрямованих на підвищення екологізації. Поки що в основному вони зосереджений на скороченні викидів і переході на більш “чисту” енергію в ОАЕ, при цьому експортуючи вуглеводні та паливні продукти, які вони переробляють.

Зазначається, що ОАЕ третій за величиною виробник в Організації країн-експортерів нафти (OPEC). Країна робить ставку на сонячну, атомну та водневу енергію, щоб нейтралізувати свої викиди вуглекислого газу до 2050 року.

Нагадаємо, компанії Emirates Steel Arkan (ОАЕ) спільно з ITOCHU та JFE Steel (Японія) розглядають можливість будівництва заводу з виробництва низьковуглецевої чорної металургійної сировини в Абу-Дабі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, новий звіт Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) показав, що загальні інвестиції в технології відновлювальної енергії та інфраструктуру повинні перевищити $4,5 трильйона до 2030 року, щоб досягти кліматичних цілей до середини століття. 

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня