Нафтогазові гіганти перебільшують свій внесок у декарбонізацію – дослідження shutterstock

Нафтогазові гіганти перебільшують свій внесок у декарбонізацію – дослідження

Катерина Бєлоусова

BP, Chevron, ExxonMobil, Shell та TotalEnergies займаються кліматичною дезінформацією

Дослідження незалежного аналітичного центру InfluenceMap показало, що 5 найбільших нафтогазових компаній перебільшують свої екологічні внески в публічних повідомленнях та продовжують спрямовувати більшість інвестицій у нафтогазові проєкти.

Фахівці проаналізували понад 3400 публічних повідомлень від BP, Chevron, ExxonMobil, Shell і TotalEnergies у 2021 році, повідомляє EURACTIV.

Вони виявили "значну розбіжність" між комунікаційними стратегіями та бізнес-планами, адже компанії продовжують відкладати декарбонізацію, необхідну для уникнення найгірших наслідків зміни клімату.

Близько 60% усіх повідомлень містили принаймні одну "зелену" заяву, як-от цільові показники скорочення викидів, перехід до енергетичного балансу або просування викопного газу як частини екологічно чистої енергії. Однак вони контрастують із запланованими капітальними витратами п’ятірки на 2022 рік –  лише 12% нових інвестицій призначено для діяльності з низьким вмістом вуглецю.

Співавторка звіту та керівниця програми Фей Холдер зазначила, що розрив між заявами та реальними інвестиціями, вводить громадськість в оману щодо ролі компаній в боротьбі зі зміною клімату.

Аналіз InfluenceMap показав, що Shell мала найбільшу різницю між її екологічними розмовами та фактичними інвестиціями з низьким рівнем вуглецю. Так у 2021 році 70% повідомлень Shell містили принаймні одну екологічну заяву, у порівнянні з лише 10% запланованих інвестицій у діяльність з низьким рівнем викидів вуглецю у 2022 році.

Речник Shell зазначив, що компанія вже інвестує мільярди доларів у енергію з низьким вмістом вуглецю.

Також 62% повідомлень TotalEnergies згадували екологічну діяльність, тоді як компанія планувала спрямувати 25% капітальних витрат у 2022 році на проєкти з низьким вмістом вуглецю.

В TotalEnergies наголосили, що 30% інвестицій фірми спрямовано на декарбонізовану енергію.

Представник ExxonMobil заявив, що компанія продовжує скорочувати викиди від своєї діяльності та досягла своїх планів скорочення викидів до 2025 року на чотири роки раніше, ніж планувалося.

BP і Chevron не відповіли на запити про коментарі.

У 2021 п’ять корпорацій витратили $750 мільйонів на обмін повідомленнями, пов’язаними з кліматом.

Співавтор звіту Ед Коллінз сказав, що це хороший бізнес для великих компаній, оскільки це значно дешевше, ніж декарбонізація їхніх бізнес-моделей, і спонукатиме уряди продовжувати субсидувати їхні продукти.

В матеріалі зазначили, що деякі з проаналізованих компаній планують збільшити видобуток нафти і газу до 2026 року, і, за словами аналітиків, їхні викиди суттєво перевищать рекомендований Міжнародним енергетичним агентством шлях чистого нуля.

Гвендолін Дельбос-Корфілд, членкиня Європарламенту від Зелених, заявила, що цей аналіз доводить, що досліджувані фірми займаються кліматичною дезінформацією.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження Kayrros показало, що попри Глобальну обіцянку щодо зменшення викидів метану, вони зростають швидше, ніж відновлення видобутку нафти, газу та вугілля після послаблення пандемії COVID-19.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки