Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Катерина Бєлоусова

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства

Дослідження організації Center for Climate Integrity (CCI) показало, що великі нафтові компанії та виробники пластику понад 30 років знали про те, що переробка пластику була економічно чи технічно недоцільною, а також про вплив пластику на стан довкілля.

Однак компанії, зокрема Exxon Chemical і Товариство промисловості пластмас (SPI), вводили громадськість в оману щодо переробки, щоб уникнути регулятивних дій і втрат прибутку, повідомляє Daily Mail.

У звіті стверджується, що пластикова промисловість знала, що певні види пластику неможливо переробити повторно. Однак їх змішували з тими, які можна, що робило сортування складним і дорогим. Хоча компанії знали про неможливість переробки, вони продовжували просувати переробку в маркетингових кампаніях, які існують і сьогодні.

В CCI для дослідження використали внутрішні документи співробітників APC.

"Ці дані свідчать про те, що багато з тих самих компаній-виробників викопного палива, які десятиліттями знали і брехали про те, як їхня продукція спричиняє зміну клімату, також знали і брехали громадськості про переробку пластику. Брехня нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства”, – сказав президент CCI Річард Вайлз.

Він додав, що компанії повинні перестати вводити людей в оману та заплатити за завдану шкоду.

Зазначається, що пластмаси (нафтохімія) виготовляються з викопного палива, зокрема нафти та газу. Вони мають підвищений рівень токсичності під час розкладання та не можуть бути перероблені в харчову упаковку або поверхні, які контактують з їжею.

Дослідник із CCI та провідний автор дослідження Девіс Аллен розповів, що катастрофа з відходами почалася в 1950-х роках, коли було створено одноразовий пластик, щоб споживачі купували все більше товарів. На галузевій конференції 1965 року Товариство індустрії пластмас, виробників пластику закликали зосередитися на низькій вартості, великому обсязі, а також розробити матеріали, які можна викинути у сміттєвий бак.

Однак ставлення до одноразового пластику почало поступово змінюватися у 1980-х роках.

У звіті стверджується, що, намагаючись врятувати пластикову промисловість, компанії звернулися до переробки. Однак у 1986 році Інститут вінілу попередив, що переробка не може вважатися постійним рішенням утилізації, адже вона лише відтерміновує її.

Зазначається, що в одному з документів 1994 року цитується представник компанії Eastman Chemical, який сказав, що хоча одноразова переробка пластику може стати реальністю, "більш імовірно, що ми прокинемося і зрозуміємо, що ми не збираємося переробляти наші відходи". 

У рукописних нотатках із зустрічі між Exxon Chemical з Американською радою з питань пластмас цитуються слова тодішнього віцепрезидента Exxon Chemical про те, що, коли йдеться про переробку пластмас, "ми віддані справі, але не віддані результату".

"Це явно шахрайство, в якому вони залучені", — сказав Вайлз.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження архівних документів та статей у США показало, що нафтогазова промисловість була проінформована про потенційно жахливі наслідки спалювання викопного палива для клімату з 1954 року.

Читайте також
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Боротьба зі зміною клімату вимагає радикального скорочення використання пластику
Боротьба зі зміною клімату вимагає радикального скорочення використання пластику

Лише 9% світового пластикового сміття переробляється, а решта потрапляє на звалища або сміттєспалювальні заводи