"Нафтогаз” планує запустити потужні біоТЕЦ в двох містах України у 2023 році shutterstock

"Нафтогаз” планує запустити потужні біоТЕЦ в двох містах України у 2023 році

Катерина Бєлоусова

Україна може практично повністю відмовитися від природного газу для центрального опалення, замінивши його зокрема на біоенергію

НАК "Нафтогаз України" розпочав підготовчі роботи з будівництва ТЕЦ на деревній трісці у Львові та твердому вторинному паливі (RDF) у Житомирі.

Планується, що обʼєкти з загальною потужністю 90 МВт теплової енергії та 11 МВт електричної будуть завершені у 1-му кварталі 2023 року у Львові та у 4-му кварталі 2023 року в Житомирі, повідомляє пресслужба "Нафтогазу”. 

Голова правління “Нафтогаз України” Юрій Вітренко зазначив, що компанія вже допомагає українським містам переводити свої ТЕЦ  з газу на біопаливо, зокрема Житомиру, Львову та Охтирці на Сумщині, і готова підтримувати й інші міста у цьому напрямку.

"У нас є зацікавленість вкладати гроші в такі проєкти, щоб імпортувати менше газу за колосальними цінами. Реалізація таких проєктів вигідна і економічно, і для екології, такі інвестиції швидко окупаються, при цьому гроші у вигляді податків надходять у місцеві бюджети, зростає кількість робочих місць", – сказав він.

naftogaz.com naftogaz.com naftogaz.com

naftogaz.com

Вітренко також наголосив, що для успішного проходу опалювального сезону потрібен комплексний підхід, а саме:

  • достатні запаси газу в сховищах (наразі 13,9 млрд куб м);
  • стабілізації власного видобутку (найважливіші задачі для “Нафтогазу”);
  • переведення теплогенеруючих підприємств на сучасні технології та використання біопалива;
  • модернізація мереж задля зменшення втрат тепла.

Головними ризиками для прийдешнього опалювального сезону Вітренко назвав воєнні. Адже ймовірність руйнування ворогом об’єктів енергетичної інфраструктури залишається високою. 

"Держава, місцева влада, “Нафтогаз”, тепловики роблять все можливе, щоб нормально пройти цю зиму. Але людям також треба готуватися. В першу чергу, економити газ. Це дорогий ресурс", – сказав він.

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин розповів, що спільно з “Нафтогазом” місто реалізує проєкт, який вже за рік зможе забезпечити виробництво 50 МВт енергії, які генеруватимуться з альтернативних видів палива. Житомир є успішним прикладом скорочення  залежності від природного газу. 

Так у 2015 році місто споживало за рік 93 млн м3 газу, а вже за опалювальний сезон 2022-2023 цей показник складе не більше 45 млн м3. 

“Через рік місто планує використовувати лише 10% від того, що було у 2015 році. Житомир може заміщувати за рахунок свого RDF приблизно 20 млн куб м газу щороку, що в перерахунку сягає $40 млн щомісяця”, – йдеться в матеріалі.

В пресрелізі зазначили, що в планах влади Житомира та керівництва “Нафтогазу” реалізувати у місті 3 проєкти, які дозволять зекономити, перетворюючи побутові відходи та щепу від деревини на тепло й електроенергію.

“Не менш успішним є приклад Львова, де спільно з міською владою вже у лютому "Нафтогаз" планує запустити ТЕЦ на біопаливі, що дозволить знизити залежність міста від газу”, – додали в пресслужбі.

Львівський міський голова Андрій Садовий зазначив, що львівська влада і “Нафтогаз” мають низку домовленостей із тим, щоб потім залучати кошти міжнародних фінансових організацій під такі проєкти. Для Львова це буде перша потужна ТЕЦ на альтернативному паливі, яке покриватиме близько чверті його потреб у теплі. 

Проєкт планувалося реалізувати з ЄБРР, однак в такому випадку його реалізація розпочалася б лише у 2023 році. 

“У планах "Нафтогазу" побудувати щонайменше 9 біоТЕЦ та біокотелень у 8 регіонах України загальною потужністю 250 МВт теплової енергії та 52 МВт електричної. Компанія має амбітну мету стати найбільшим генератором тепла з біомаси до 2027 року та забезпечити заміщення близько 2 млрд м3 природного газу, – розповіли в пресслужбі. – Україна може практично повністю відмовитися від використання природного газу для центрального опалення, замінивши його зокрема на біоенергію.”

Нагадаємо, ТОВ “Нафтогаз Тепло” має намір у довгостроковій перспективі купувати біосировину у місцевого бізнесу, щоб скоротити споживання природного газу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Львові компанія "Мебель-Сервіс" генерує на власній біоТЕЦ теплову (потужність 8 МВт) та електричну (потужність 2,2 МВт) енергію з відходів свого виробництва та забезпечує себе та близько 8 тисяч сімей енергією.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності