У Львові меблева компанія забезпечує себе та тисячі сімей енергією з відходів facebook.com/uabio

У Львові меблева компанія забезпечує себе та тисячі сімей енергією з відходів

Катерина Бєлоусова

Вартість проєкту склала 174 млн грн

У Львові компанія "Мебель-Сервіс" генерує на власній біоТЕЦ теплову (потужність 8 МВт) та електричну (потужність 2,2 МВт) енергію з відходів свого виробництва.

Це перша на Львівщині біоТЕЦ, що працює на відходах від меблевого виробництва – деревній трісці, яка забезпечує себе та близько 8 тисяч сімей енергією, повідомляє Біоенергетична Асоціація України у Facebook.

В матеріалі зазначили, що підприємство не тільки є енергонезалежним, а й реалізує надлишки виробленої енергії в загальну електромережу країни.

Щодня на біоТЕЦ спалюють 110 тонн тріски, що продукує 52 тисячі кВт/год електроенергії, з яких в електромережу потрапляє 45 – 47 тисячі кВт/год, а решта забезпечує внутрішні потреби компанії.

facebook.com/uabio facebook.com/uabio facebook.com/uabio facebook.com/uabio

Таких обсягів енергії достатньо, щоб забезпечити потреби 8 тисяч домогосподарств, тобто життєдіяльність містечка на 10–13 тисяч населення.

Станцію обслуговують 14 працівників, а усі процеси на біоТЕЦ є автоматизованими та управляються програмою.

В матеріалі пояснили, що компанія мала у своєму розпорядженні територію, де були встановлені лінії деревообробки. А на вільних від забудови 2 га землі розмістили біоТЕЦ.

“Оскільки тут уже було виробництво, то існувала вся необхідна енергетична інфраструктура. Місцерозташування прекрасне, оскільки значна частина палива для ТЕЦ виробляється поруч”, – йдеться у повідомленні.

Обладнання, зокрема топка, паровий котел, пароперегрівач, економайзер та конденсатор турбіни тощо, було поставлено з Австрії. Проєкт реалізувала австрійська компанія ICS ENERGIETECHNIK, яка спеціалізується на розробці та встановленні систем виробництва тепла та електроенергії з біомаси.

Будівництво тривало близько року, а запуск відбувся влітку 2018 року. Для виконання спеціалізованих робіт залучалися різні фахівці, зокрема Харківського котлобудівельного підприємства "Котлоенергопроєкт". Австрійські інженери допомогли з запуском обладнання, оптимізацією його параметрів та умов експлуатації.

Кредитування об’єкта здійснив австрійський банк на вигідних умовах, а вартість проєкту склала 174 млн грн.

Нагадаємо, консультант з економіки Вадим Новіков заявив, що для України заміщення природного газу відходами біомаси є найпростішим та найдешевшим способом позбавлення від залежності від російського газу. Така залежність є однією з найбільших загроз національній безпеці.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Рівненській області, яка увійшла в трійку лідерів за напрямком енергозбереження, у 2022 році планують скоротити використання палива ще на 10%.

Читайте також
На Львівщині виявили розлив бурої рідини з неприємним запахом
На Львівщині виявили розлив бурої рідини з неприємним запахом

Екоінспектори також відібрали проби ґрунту для лабораторних досліджень

На Львівщині сільчани заблокували будівництво на фермі. Відео
На Львівщині сільчани заблокували будівництво на фермі. Відео

Люди побоюються, що за 50 метрів від їхніх будинків з'явиться свиноферма або скотобійня

У Львові фабрику повидла переобладнали на артцентр з сонячними панелями
У Львові фабрику повидла переобладнали на артцентр з сонячними панелями

На фабриці облаштували великий паркінг, який накрили сонячними панелями

Понад 90 кав’ярень Львова пропонують знижку на каву у багаторазовому горнятку
Понад 90 кав’ярень Львова пропонують знижку на каву у багаторазовому горнятку

Кожний заклад визначає індивідуально розмір знижки чи інші заохочення для клієнтів