На Запоріжжі заповідники перетворилися на пустелі. Фото facebook.com/ruslan.strelets

На Запоріжжі заповідники перетворилися на пустелі. Фото

Катерина Бєлоусова

Площа суші на цих територіях збільшить майже вдвічі

Через підрив Каховській ГЕС національні природні парки "Великий Луг" та "Кам’янська Січ" на Запоріжжі поступово перетворюються на пустелю.

Про це написав міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець на своїй сторінці у Facebook, підкресливши, що орієнтовні збитки для цих територій сягнули 88 мільярдів гривень.

facebook.com/ruslan.strelets

Він розповів, що за прогнозами площа суші на території цих нацпарків збільшить на тисячі гектарів, тобто майже вдвічі.  У нацпарку "Великий Луг" – на понад 7 тисяч га, "Кам’янська Січ" – на 5,5 тисяч га.

За підрахунками екоінспекторів збитки від обміління Кам’янської Січі сягнули 73 млрд гривень, а Великого Лугу – 15 млрд гривень.

facebook.com/ruslan.strelets

Стрілець наголосив, що на відновлення цих територій до природного стану, відтворення рослинного та тваринного світу знадобляться десятиріччя. Відповідні програми вже розробляються.

“Світ не має права пробачити цей екологічний терор країні-агресору. Збройна агресія росіян – це не лише втрати тут і зараз. Це глобальні виклики для майбутніх поколінь. Нещодавно квітучі території та родючі ґрунти можуть перетворитися на пустелю”, – написав він.

facebook.com/ruslan.strelets

Стрілець додав, що це призведе до підвищення температур та поглибить кліматичну кризу, збільшить ризик посух та екстремальних погодних явищ. Окрім того, підрив Каховської ГЕС вплине на продовольчу безпеку. Адже від українських поставок залежить життя 400 мільйонів людей у країнах Близького Сходу та Азії.

Нагадаємо, через підрив Каховської ГЕС повністю обміліли водно-болотні угіддя "Архіпелаг Великі та Малі Кучугури" та "Заплава Сім Маяків" на Запоріжжя. Ці водойми мають статус міжнародного значення та включені до списку Рамсарських угідь.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що через підрив Каховської ГЕС під загрозою загибелі опинилися 160 тисяч птахів та понад 20 тисяч диких тварин. “Велика вода” змиває усе біорізноманіття та може знищити 9 об’єктів Смарагдової мережі та 5 Рамсарських угідь.

Читайте також
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт

Через зменшення популяції, лосі були внесені до Червоної книги України

На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд
Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.