На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм shutterstock

На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм

Катерина Бєлоусова

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна

Працівники Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування щодо підприємця, який привласнив 3 мільйони гривень з проєкту щодо модернізації теплиць в Ужгородському лісгоспі.

Обвинувальний акт передали до суду, повідомляє пресслужба ДБР.

Зазначається, що у 2022 році лісгосп отримав кошти на відновлення лісів, а саме на будівництво розсадників цінних порід дерев. Як відомо, це були грантові кошти ЄС.

У пресслужбі розповіли, що переможцем тендеру стало місцеве підприємство. Однак власник компанії придбав плівкову теплицю за завищеною ціною. Так її ринкова вартість сягала 2,2 мільйона гривень, а у документах вказали ціну у 5,2 мільйона гривень.

“Вкрадені гроші через підставні фірми фігурант разом з пособником перевів на власні рахунки”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається. що підприємця обвинувачують у привласненні чужого майна в особливо великих розмірах, легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом і підробленні офіційних документів (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 209, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України). Йому загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна.

У повідомленні додали, що працівники ДБР також направили до суду обвинувальний акт щодо керівника лісгоспу. Його обвинувачують у службовій недбалості, адже він належно не перевірив придбане обладнання і підписав документи про перерахунок підприємцеві завищених сум.

У пресслужбі розповіли, що матеріали щодо пособника підприємця, якому повідомлено про підозру у привласненні чужого майна, відмиванні грошей та підробці документів, наразі виділені в окреме провадження. Сам підозрюваний перебуває у розшуку. 

За клопотанням ДБР суд обрав запобіжні заходи для обох фігурантів, а саме тримання під вартою з можливістю внесення 800 тисяч грн застави для підприємця і цілодобовий домашній арешт для керівника лісового господарства.

Також накладено арешт на майно фігурантів, зокрема на 2 квартири, 2 автомобілі, 3 земельних ділянки, 3 комерційних нежитлових приміщення. До суду також направили цивільний позов про відшкодування 3 млн грн завданих збитків.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у січні на Закарпатті директору будівельного товариства та його пособнику повідомили про підозру за привласнення 3 мільйонів гривень грантових коштів ЄС на будівництві теплиці-розсадника. Ексочільнику Ужгородського лісгоспу також повідомили про підозру у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки.

Читайте також
Фахівці вказали на корупційну складову при видачі дозволів на викиди в атмосферу
Фахівці вказали на корупційну складову при видачі дозволів на викиди в атмосферу

Вони звернулися до уряду, Державної регуляторної служби та Офісу президента з пропозицією щодо врегулювання проблеми

Найгучніші корупційні скандали в екосфері у 2024 році
Найгучніші корупційні скандали в екосфері у 2024 році

Переважна більшість із них стосуються лісової галузі

Експосадовця ДЕІ підозрюють у незаконному збагаченні на майже 20 млн грн
Експосадовця ДЕІ підозрюють у незаконному збагаченні на майже 20 млн грн

Йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі

На Закарпатті викрили спільників, які проводили фіктивні санітарні рубки
На Закарпатті викрили спільників, які проводили фіктивні санітарні рубки

Вони можуть опинитися за ґратами на строк до 6 років