Через російську агресію Україна втратила майже всі вітрові потужності – REN21 shutterstock

Через російську агресію Україна втратила майже всі вітрові потужності – REN21

Катерина Бєлоусова

Серед 17 країн регіону Україна досягла найбільших успіхів у відновлювальній енергетиці

В Україні через повномасштабне вторгнення росії виведено з експлуатації 90% потужностей вітрових та 30% сонячних електростанцій.

Про це йдеться у новому звіті REN21, дослідницького центру відновлюваної енергетики і Європейської економічної комісії ООН (ЄЕК ООН), повідомляє Bloomberg.  

В дослідженні розглянули стан відновлюваної енергетики в Центральній Азії, на Кавказі та в Південно-Східній і Східній Європі, зокрема росії, Україні, Албанії та Казахстані. 

В звіті відзначили, що серед 17 країн регіону Україна досягла найбільших успіхів у сонячній та вітровій енергетиці. Так протягом 2017-2021 років було встановлено 8,3 ГВт нових потужностей, а у всьому досліджуваному регіоні – 21 ГВт.

Через повномасштабне вторгнення постраждала чверть загальної потужності вітру регіону та п'ята частина сонячної енергії.

“Хоча війна заважає зростанню в короткостроковій перспективі, вона також підкреслила потенціал внутрішнього сонячного та вітрового виробництва для забезпечення енергетичної незалежності”, – йдеться в матеріалі.

Рана Адіб, виконавчий директор REN21, зазначив, що таке зростання відновлюваної енергетики в регіоні до 2021 року зумовлювалося в основному сприятливою політикою та падінням вартості технологій відновлюваної енергії. Однак наразі енергетична безпека в пріорітеті.

У звіті також зазначили, що регіон відстає у покращенні енергоефективності будівель і розширенні варіантів екологічно чистого транспорту. Станом на 2020 рік в Україні була найвища частка електротранспорту серед блоку – 2,5%.

"Російське вторгнення в Україну та його побічний вплив на сусідні країни підриває виробництво відновлюваної енергії в короткостроковій перспективі, — сказав Адіб. – Водночас, це пролило нове світло на переваги швидкого енергетичного переходу та могло призвести до сплеску відновлюваних джерел енергії в регіоні". 

Нагадаємо, виконавчий директор Асоціації сонячної енергетики України Артем Семенишин назвав розв'язану росією війну в Україні також війною проти відновлювальної енергетики.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні через російську агресію пошкоджено або знищено понад 550 МВт сонячних електростанцій та домашніх СЕС.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності