На Волині директор нацпарку та двоє підприємців постануть перед судом за знесення сторічних дубів dbr.gov.ua

На Волині директор нацпарку та двоє підприємців постануть перед судом за знесення сторічних дубів

Ганна Велика

Крім незаконної порубки дерев, очільника заповідної території звинувачують у перевищенні службових повноважень й у легалізації майна, одержаного злочинним шляхом

Державне бюро розслідувань (ДБР) завершило досудове розслідування щодо директора Ківерцівського Національного природного парку “Цуманська пуща” та двох його спільників – засновника і директора деревообробного підприємства. Вони організували незаконні рубки сторічних дубів на заповідній території та завдали державі шкоди на 16,5 млн грн.

Про це повідомило ДБР.

Обвинувачувані проводили протиправне знесення дерев у липні 2023 року. Тоді правоохоронці виявили залишки 48 зрубаних дубів віком понад 165 років та 42 дерева інших порід.

dbr.gov.ua

Фото: dbr.gov.ua

 

Ще 870 колод дуба вартістю понад 21 млн грн працівники ДБР виявили на деревообробному підприємстві. На них не було жодних документів, які б свідчили про законне походження деревини. За клопотанням ДБР суд арештував деревину та передав до АРМА.

Директор разом із засновником підприємства намагалися повернути собі конфісковані колоди дуба. Для цього вони надали сертифікати про походження, видані на іншу партію деревини, а частину дозволів шахраї отримали вже “заднім числом” після конфіскації лісоматеріалів.

dbr.gov.ua

Фото: dbr.gov.ua

 

Трьох фігурантів обвинувачують у незаконній порубці дерев на території природно-заповідного фонду, що спричинила тяжкі наслідки, за попередньою змовою групою осіб (ч. 4 ст. 246 КК України). Окрім цього, директора нацпарку обвинувачують у перевищенні службових повноважень (ч. 3 ст. 365 КК України). Ці статті ККУ передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Директора та засновника деревообробного підприємства підозрюють ще й у легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 2 ст. 209 КК України). Максимальне покарання за цією статтею – позбавлення волі на строк до 8 років.

Як запобіжний захід всім підозрюваним суд обрав особисте зобов’язання, а директора нацпарку відсторонив від виконання обов’язків та наклав арешт на його майно вартістю 1,5 млн грн: частину будинку, автомобіль та земельну ділянку.

Для відшкодування завданих збитків прокуратура заявила цивільний позов у розмірі завданої шкоди.

Нагадаємо, що у березні ЕкоПолітика писала про те, що директору Ківерцівського Національного природного парку "Цуманська пуща" прокурори повідомили про підозру у незаконній вирубці дерев на суму понад 16,5 млн грн.

Читайте також
Фахівці вказали на корупційну складову при видачі дозволів на викиди в атмосферу
Фахівці вказали на корупційну складову при видачі дозволів на викиди в атмосферу

Вони звернулися до уряду, Державної регуляторної служби та Офісу президента з пропозицією щодо врегулювання проблеми

Найгучніші корупційні скандали в екосфері у 2024 році
Найгучніші корупційні скандали в екосфері у 2024 році

Переважна більшість із них стосуються лісової галузі

Експосадовця ДЕІ підозрюють у незаконному збагаченні на майже 20 млн грн
Експосадовця ДЕІ підозрюють у незаконному збагаченні на майже 20 млн грн

Йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі

На Закарпатті викрили спільників, які проводили фіктивні санітарні рубки
На Закарпатті викрили спільників, які проводили фіктивні санітарні рубки

Вони можуть опинитися за ґратами на строк до 6 років