На Тернопільщині знищили унікальну пам'ятку природи віком 5 млн років UNCG

На Тернопільщині знищили унікальну пам'ятку природи віком 5 млн років

Олена Яценьо

В UNCG переконані, що за цим злочином мають відкрити кримінальну справу

У Тернопільській області знищили унікальну геологічну пам’ятку природи — "Останці Сарматського моря", якій понад 5 млн років.

Це сталося внаслідок видобування вапняку, повідомила пресслужба Української природоохоронної групи (UNCG) у фейсбуці.

"Йдеться про фрагмент стіни кар'єру заввишки до 20 метрів. Стінка складена зі щільних вапняків міоценового періоду (понад п'ятимільйонна давнина) із залишками водоростей, молюсків, моховинок і коралів", — вказано в повідомленні.

Тепер, зазначили екологи, на місці високої гори-стінки зі скам’янілостями — глибока яма як наслідок незаконного видобування вапняку.

За їхніми даними, ділянку, де розташована геологічна пам'ятка природи, віддали в оренду ТОВ "Тернопільський кар'єр".

"Товариство видобувало вапняк. Видобувало-видобувало, видобувало-видобувало і повністю знищило геологічну пам’ятку природи, порушивши вимоги статті 6, 28 Закону України "Про природно-заповідний фонд України". Наразі пам’ятку повністю знищено. На її місці триває розроблення породи", — йдеться в дописі.

В UNCG зазначили, що жодна з державних служб, яка давала дозвіл на розроблення корисних копалин у кар’єрі, не врахувала жодних природно-заповідних обмежень.

Представники групи переконані, що за цим злочином мають відкрити кримінальну справу, тому вимагають притягнути винних до відповідальності.

Зокрема, Українська природоохоронна група звернулася до Держекоінспекції та Головного управління Держгеокадастру на Тернопільщині щодо здійснення перевірки додержання  товариством вимог природоохоронного та земельного законодавства під час здійснення господарської діяльності.

Зі свого боку, підприємство заявило, що воно має "підстави стверджувати, що геологічна пам’ятка природи "Останці Сарматського моря" не є знищеною".

Проте факт знищення вже підтвердили в Тернопільській ОДА.

"Нині там усе зруйновано, вапняк добували екскаваторами, знищено природну стінку зі скам’янілостями висотою в кілька десятків метрів, де були рештки давньої морської флори та фауни. Від імені облдержадміністрації за цим фактом ми звернулися в поліцію, екоінспекцію та в Держгеокадастр для встановлення усіх обставин цієї справи", сказав у коментарі "Укрінформу" начальник обласного управління екології та природних ресурсів Орест Сінгалевич.

Довідка. Останці Сарматського моря — геологічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні, яка отримала природоохоронний статус й983 року. Розташована в на території Тернопільського району в селі Галущинці, у кар’єрі біля автошляху Тернопіль — Підволочиськ, стінка північно-західної експозиції.

Сарматські останці — частина Товтрового кряжу, або ж Медоборів, заввишки 60-440 м, протяжністю майже 200 км. Це давній бар’єрний риф Сарматського моря із рештками організмів із вапняковим скелетом, різноманітних водоростей, молюсків, моховаток. Під час формування Карпат уся навколишня територія зазнала підняття, море відійшло, колишній підводний риф опинився на поверхні.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що на Херсонщині намагалися зупинити знищення Долини курганів.

Читайте також
Тернополянин придумав, як безкоштовно опалювати будинок за допомогою сонця
Тернополянин придумав, як безкоштовно опалювати будинок за допомогою сонця

Така система опалення нагріває три кімнати площею 78 м2 за пів години

На Тернопільщині суд змусив палія трави сплатити тисячі гривень за загибель зайця
На Тернопільщині суд змусив палія трави сплатити тисячі гривень за загибель зайця

Чоловік просив у позові відмовити товариству мисливців та рибалок в повному обсязі та стягнути з нього понесені ним витрати

На Тернопільщині коштом держави модернізували 130-літній "Білий дім". Фото до і після
На Тернопільщині коштом держави модернізували 130-літній "Білий дім". Фото до і після

Це один із найунікальніших серед усіх проєктів за програмою "Енергодім"

У Тернополі злили будівельні відходи в став ландшафтного парку. Фото
У Тернополі злили будівельні відходи в став ландшафтного парку. Фото

Фахівці відібрали на дослідження зразки ґрунту та води