На території заповідника "Асканія-Нова" заборонили використовувати отрутохімікати задля збереження фауни arr.ks.ua

На території заповідника "Асканія-Нова" заборонили використовувати отрутохімікати задля збереження фауни

Людмила Гончаренко

Йдеться про застосування родентицидів небіологічного походження

На території Херсонської області, у межах 40-кілометрової зони біосферного заповідника "Асканія-Нова", заборонили використання препаратів небіологічного походження для боротьби зі шкідниками на полях. Про це повідомляє прес-служба Херсонської обласної ради.

Інформацію про заборону оприлюднили у ході zoom-наради щодо недопущення повторення ситуації із загибеллю червонокнижних та інших птахів і тварин на території Херсонської області, інформують в облраді. Йдеться про загибель 2236 птахів внаслідок використання препарату для боротьби з гризунами на основі діючої речовини бродіфакум, що сталося навесні цього року. Сума збитків за підрахунками експертів становила майже 10 мільйонів гривень.

"Ситуація не має повторитися. Але для цього ми спільно маємо забезпечити виконання всіх вимог. І зараз мова не йде про заборону діяльності аграріїв, але бізнес має бути соціально відповідальним. Якщо буде по-іншому, то нашим дітям залишиться пустеля", – зазначив перший заступник голови облради Юрій Соболевський та акцентував, що це питання на контролі народних депутатів і генерального прокурора України.

За інформацією директора біосферного заповідника "Асканія-Нова" ім. Ф.Е. Фальц-Фейна НААН України Віктора Гавриленка, наразі у ядрі заповідника ночують 12 тисяч журавлів та 7 тисяч огирів, але годуватися вони літають за його межі, у 40-кілометровій зоні, і це територія, на якій працюють багато агропідприємств і фермерів.

Тож, аби зберегти життя птахів аграрії мають бути обачними під час боротьби з гризунами і в жодному разі не порушувати технологію внесення отрутохімікатів. Більш того, кожен фермер має пересвідчитися, що використовує родентициди біологічного походження. Препарати на основі таких діючих речовин, як бродіфакум, а тепер ще й бромадіолон та флокумафен заборонені в радіусі 40 км від "Асканії-Нової", зазначається у повідомленні.

Представники правоохоронних органів запевнили, що в межах своїх повноважень контролюватимуть дотримання цієї заборони та в разі порушень розпочинатимуть кримінальні провадження.

Нагадаємо, раніше ЕкоПолітика писала, що до загибелі 218 червонокнижних сірих журавлів у біосферному заповіднику "Асканія-Нова" призвело отруєння речовиною бродіфакум, яка входить до складу агрохімічних препаратів для боротьби з гризунами.

Читайте також
Еколог розповів про наслідки повернення води до Каховського водосховища
Еколог розповів про наслідки повернення води до Каховського водосховища

Супутникові знімки показали, що значна частина Каховського водосховища вкрита водою

Окупанти знищують береги та чорноземи Херсонщини – Гуменюк
Окупанти знищують береги та чорноземи Херсонщини – Гуменюк

Окупанти використовують хімічні речовини, щоб знищувати чорнозем та максимально збільшувати площі ураження

Волонтери запустили проєкт з екоочищення Херсонщини
Волонтери запустили проєкт з екоочищення Херсонщини

Зібрану рідину зливають в спеціальні очисні споруди

Екокомітет проведе виїздне засідання на Херсонщині 12 червня
Екокомітет проведе виїздне засідання на Херсонщині 12 червня

Нардепи заслухають доповіді від представників низки міністерств