На Сумщині модернізована котельня працюватиме на біомасі

На Сумщині модернізована котельня працюватиме на біомасі

Зоряна Бердник

Місто відмовилося від газової залежності та перейшло на місцеві види палива

У місті Білопілля Сумської області відкрили реконструйовану котельню на біомасі: встановили твердопаливний котел Vesko чеського виробництва потужністю 2 МВт.

Нова котельня працюватиме на деревній трісці й забезпечуватиме теплопостачання міста, йдеться в повідомленні пресслужби Біоенергетичної асоціації України (UABIO)на сторінці в соцмережі Facebook.

Зазначається, що цей пілотний проєкт реалізували в межах підписаної угоди між словацькою компанією "Národná energetická", чеською компанією "RSJ Investments" та містом Білопілля.

Котельня, збудована "під ключ", належить ТОВ "Українська енергетична компанія" та передана в оренду комунальному підприємству "Теплосервіс Білопілля".

"Новий котел на біомасі дає низку додаткових переваг для місцевого населення та економіки, це шлях до незалежності від газу і стабільності цін у майбутньому й використання місцевих ресурсів", – зазначають в UABIO.

Зокрема, використання біомаси для генерації тепла означає:

  • зменшення залежності від газу та, відповідно, економію грошей, які тепер працюватимуть на місцеву економіку;

"Замість того, щоб платити за імпортний газ (у валюті), гроші будуть спрямовані на закупівлю місцевого альтернативного палива – деревної тріски. Це близько 2,3 млн грн щороку, які тепер працюватимуть на місцеву економіку", – пояснюють у Біоенергетичній асоціації України.

  • ефективне використання місцевих видів палива;
  • додаткові робочі місця (обслуговування котельні, збір і постачання сировини, суміжні галузі);
  • податки до бюджету;

Компанія-власник котельні в Білопіллі сплачуватиме податки, які йтимуть на розвиток громади.

  • дешевшу теплову енергію для населення та бюджетної сфери порівняно з тепловою енергією, виробленою з використанням газу;

Тепло з біомаси дешевше за газ. Тож споживачі тепла, зокрема населення та бюджетна сфера, платитимуть менше. Водночас якість теплопостачання не погіршиться нітрохи.

  • гарантоване теплопостачання навіть у разі вимкнення газу.

Під час запуску нового котла були присутні такі поважні гості: посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула, посол Словацької Республіки в Україні Марек Шафін, представники чеських та словацьких компаній. Вони наголосили, що цей біоенергетичний проєкт, впроваджений попри складнощі періоду пандемії, є прикладом для інших і має надихати громади активно розвивати біоенергетику за участю інвесторів.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в місті Овруч, що на Житомирщині, запрацювала Поліська біоТЕС вартістю 10 млн євро. Також ми розповідали про чотири міста Європи, які успішно використовують біомасу для опалення будинків.

А в ексклюзивному інтерв'ю Андрій Гріненко, генеральний директор групи компаній "Кліар Енерджі", розповів про перспективи видобування біогазу в Україні.

Читайте також
В селі на Сумщині з крана потекла нафта. Відео
В селі на Сумщині з крана потекла нафта. Відео

Екоінспектори відібрали проби рідини для лабораторного дослідження

На Сумщині рівень забруднення ґрунту після обстрілу перевищив норму у 365 разів
На Сумщині рівень забруднення ґрунту після обстрілу перевищив норму у 365 разів

Екоінспектори розрахують збитки, завдані земельним ресурсам

На Сумщині розрахували збитки від пожежі на шоколадній фабриці під час окупації
На Сумщині розрахували збитки від пожежі на шоколадній фабриці під час окупації

Матеріали справи та розрахунки передали до правоохоронних органів