Які екологічні закони розглянуть у комітетах Верховної Ради: порядок денний на тиждень

Які екологічні закони розглянуть у комітетах Верховної Ради: порядок денний на тиждень

Іван Шевчук

Цими днями парламентарі розглянуть кілька законопроєктів, що стосуються захисту довкілля, на засіданнях антикорупційного комітету та комітету з євроінтеграції

Цього тижня кілька законопроєктів, що стосуються екологічної тематики розглянуть на засіданнях кількох комітетів Верховної Ради

ЕкоПолітика проаналізувала порядок денний парламенту та публікує добірку законопроєктів, що їх нардепи розглянуть на засіданні непрофільних комітетів.

18 січня

Комітет з питань Антикорупційної політики

  • Законопроєкт №5159 "Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження відповідальності за порушення порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки". Авторства Кабінету міністрів України.

Мета: Встановити відповідальність за невиконання стратегічної екологічної оцінки, порушення порядку інформування громадськості та громадського обговорення, неврахування результатів стратегічної екологічної оцінки при затвердженні документів державного планування. Автори зазначають, що хоча в Україні й діє Закон "Про стратегічну екологічну оцінку", однак через відсутність відповідальності за недотримання вимог Закону відбувається системне його порушення.

Експерти зауважують, що законопроект містить положення, через які важливі документи державного планування можуть бути заблоковані чисельними скаргами та позовами, навіть коли ті не мають вагомих підстав.

21 січня

Комітет з питань інтеграції України до Європейського Союзу

  • Законопроєкт №0140 "Про приєднання України до Конвенції про транскордонний вплив промислових аварій". Авторства Президента України.

Мета: Забезпечити відповідність критеріям членства в Європейському Союзі. Конвенція, до якої запропоновано приєднатися Україні,  передбачає захист людей і довкілля від промислових аварій шляхом їх уникнення і максимального зменшення їхньої частоти та впливу. Передбачено, що небезпечна діяльність, що підлягає оцінці впливу на довкілля згідно Конвенції, має включати оцінку цього впливу у трансграничному контексті.

  • Законопроєкт №5602 "Про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему". Авторства Кабінету міністрів України.

Мета: Проєкт пропонує продовжити строк виконання "чорнобильської" Програми і її бюджетного фінансування до 2031 року включно. Протягом цього часу планується повністю зняти проблему ризиків для населення та навколишнього природного середовища у зв'язку з наявністю на майданчику Чорнобильської АЕС радіоактивних матеріалів. Сума фінансування заходів на період до 2031 року за рахунок коштів державного бюджету становитиме більше 32.5 млрд гривень.

Читайте також
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів

Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи

На засіданні розглянуть план роботи екокомітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради