На Рівненщину вперше за 100 років повернувся ведмідь shutterstock

На Рівненщину вперше за 100 років повернувся ведмідь

Катерина Бєлоусова

У разі зустрічі з ведмедем необхідно дотримуватися низки правил

На Рівненщині вперше за понад 100 років зʼявився ведмідь, сліди якого помітили місцеві мешканці та співробітники заповідника.

Ймовірно, тварина зайшла з території білорусі або Чорнобильського заповідника, повідомляє Еко.Район.

Зазначається, що останнього місцевого ведмедя на Рівненщині застрелили у 1910 році. Відтоді тварин в регіоні не помічали до 2021 року. Це третій випадок, коли ведмідь зайшов на територію Рівненщини, що підтверджують сліди тварини та зламаний вулик поблизу села Озеро.

eco.rayon.in.ua

Заступник директора з наукової роботи Рівненського природного заповідника Михайло Франчук розповів, що за останніми спостереженнями ведмідь знаходиться біля сіл Щоків та Сопачів у долині річки Стир. Ймовірно, він мігрує у заповідник.

Він пояснив, що ведмеді дуже активні тварини і можуть долати тисячі кілометрів за сприятливих умов. Однак активні ці тварини переважно вночі. 

В матеріалі підкреслили, що випадки входження ведмедів у прикордонні зони почастішали за останній місяць. Такі явища науковці спостерігали у травні у Чернігівській, Сумській областях, згодом у Київській та Житомирській. 

Науковці повʼязують таку активність зі зростанням чисельності ведмедів. Адже коли ведмежата підростають, вони змушені відділятись від батьків та освоювати нові території. Окрім того, міграцію могли спричинити воєнні дії. 

eco.rayon.in.ua

Франчук розповів, що наразі у Чорнобильському заповіднику зафіксовані виводкові ділянки ведмедів. Тварини розмножуються і дорослі особини тримаються своїх територій, а молоді – освоюють нові.

Зазначається, що наразі невідомо, чи оселиться тварина на Рівненщині, або повернеться назад у білорусь. Науковці намагаються встановити стать та вік ведмедя.

В матеріалі підкреслили, що ймовірність зустріти людині ведмедя на Поліссі дуже мала, адже цей вид активний переважно вночі. Ведмідь чує далеко запах та шум. Тому якщо шуміти у лісі зустріч з ведмедем стає майже неможливою. Однак у густо заселених ведмедями регіонах, наприклад у Карпатах, на них можна натрапити під час збирання ягід. Бували випадки, коли ведмеді виходили на лижні маршрути. 

Франчук підкреслив, що у разі зустрічі з ведмедем необхідно дотримуватися наступних правил:

  • Коли ви побачите ведмедя – не тікайте! Ведмідь може сприйняти вас за жертву й просто роздерти. 
  • Якщо у вас є рюкзак, відро чи якийсь інший предмет, ви просто ставите його перед собою, залишаєте і тихенько відходите. Ведмідь зацікавиться вашим предметом і ви матимете час (буквально декілька хвилин), щоб відійти. 
  • Навіть якщо ведмідь підійшов зненацька й у вас немає ні рюкзака, ні будь-якого іншого предмета, ви можете підняти руки вгору або взяти палку. Так ви зможете показати, що ви більш грізні, ніж він і звір вас не зачепить.
  • Ні в якому разі не можна стріляти зі зброї! Навіть якщо вдасться підстрілити ведмедя, він стає дуже агресивний і має силу ще до пів кілометра пробігти та здатен розірвати жертву. Ведмідь дуже живучий, тут зброя не допоможе.
  • Одяг хімічного складу або гума можуть відлякати ведмедя. Такі речі викликають у тварини відразу, тож почувши запах ведмідь відійде. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Закарпатті працівники Ужанського національного природного парку похвалилися порятунком маленького ведмежа на околиці села Домашин. Користувачів соцмереж зацікавило питання, чому ведмежа було без мами.

Читайте також
На Києвщині у Обухівській громаді безкоштовно будуть вакцинувати тварин
На Києвщині у Обухівській громаді безкоштовно будуть вакцинувати тварин

Вакцинація буде відбуватися спеціалістами ветеринарної медицини

У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин
У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин

Не випускайте домашніх улюбленців на самовигул

У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин
У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин

Коти повинні бути у переносках, а собаки у намордниках та з повідками

На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин
На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин

На думку експертів, дикі тварини “вимушено мігрують” через війну