На Рівненщині цементному заводу дозволили спалювати відходи біля житлових кварталів

На Рівненщині цементному заводу дозволили спалювати відходи біля житлових кварталів

Катерина Бєлоусова

Міндовкілля допустило таку діяльність, якщо підприємство додатково оцінить свій вплив

На Рівненщині цементний завод “Волинь-цемент” у Здолбунові, який знаходиться поблизу житлових кварталів, отримав дозвіл на спалювання альтернативного палива.

Підприємство отримало позитивний висновок з оцінки впливу на довкілля (ОВД), попри низку неточностей та потенційне забруднення довкілля та негативний вплив на здоровʼя людей, повідомляє Екоклуб.

“Позитивний висновок з ОВД заводу “Волинь-цемент” показує, що під час війни в Україні порушуються норми і правила закону”, – наголосили екоактивісти.

Зазначається, що завод планував використовувати промислові та хімічні відходи від своєї діяльності як альтернативне паливо. Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів допустило таку діяльність, якщо підприємство додатково оцінить свій вплив під час іншої стадії проєктування.    

Автори підкреслили, що Міндовкілля оцінило звіт “Волинь-Цементу” на використання лише того альтернативного палива, яке дослідив Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України. Тож якщо завод планує використовувати інші види відходів, їх потрібно додатково проаналізувати.  

“Щоб використовувати вказані у звіті відходи, “Волинь-Цемент” повинен ретельно проаналізувати свій вплив на природоохоронну територію європейського значення  – Смарагдову мережу. Згодом потрібно надати Міндовкіллю інформацію, яка міститиме заходи зі зменшення можливого негативного впливу”, – розповіли вони.

Екоактивісти додали, що поки завод не виконає всі вимоги Міндовкілля, він не зможе використовувати зазначені у звіті з ОВД відходи. Зараз “Волинь-Цемент” може працювати у межах своєї попередньої діяльності. Однак дозвіл заводу на викиди у повітря чинний до 11 липня 2023 року.

“Отримання такого дозволу передбачав цей звіт з ОВД, який за назвою містить інший вид досліджень: “поводження з відходами”. Тому нам невідомо, чи підприємство працює законно”, – сказала координаторка напряму ОВД Екоклубу Юлія Квітка.

Зазначається, що Здолбунівська міська рада на власному сайті опублікувала повідомлення про допустимість роботи заводу. Громадяни не мали змогу сповна долученими до справи, адже були позбавлені доступу до інформації у сфері захисту довкілля. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Рівненщині цементний завод “Волинь-цемент” у Здолбунові заявив про плани спалювати промислові та хімічні відходи від своєї діяльності. У травні екоактивісти надіслали зауваження та пропозиції до звіту підприємства з оцінки впливу на довкілля (ОВД).

Читайте також
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості