На Полтавщині сільську школу перевели на нове опалення, яке буде вчетверо дешевшим shutterstock

На Полтавщині сільську школу перевели на нове опалення, яке буде вчетверо дешевшим

Катерина Бєлоусова

Проєкт реалізували за гроші громади

На Полтавщині у Градизькій селищній громаді у Святилівській школі встановили електроопалення, а саме теплові насоси  повітря-повітря.

Це допоможе зменшити витрати на опалення вчетверо, які у сезон 2022-2023 років сягнули понад 1,9 мільйона гривень, повідомляє голова громади Мирослав Носа у Facebook.

Він розповів, що у цій школі навчається 84 дитини, однак вона для громади є найдорожчою. Так протягом опалювального періоду 2022-2023 років на закупку вугілля витратили понад 1,6 мільйона гривень, на закупку дров – 103 тисячі, на електрику – 78 тисяч, а також 128 тисяч гривень на виплату заробітньої плати.

Носа наголосив, що у Градизькій гімназії навчається понад 450 учнів, а її будівля вчетверо більша. Проте витрати на опалення сягнули 1,4 мільйона гривень.

“Тому вирішили зробити в Святилівці електроопалення тепловими насосами  повітря-повітря”, – пояснив він.

Голова громади розповів, що на приміщення школи та садочку встановили 28  інверторних теплових насосів Tosot. Вартість обладнання сягнула 1,188 млн, монтаж – 69,8 тисячі, електропроводка – 195 тисячі. Проєкт реалізували за гроші громади.

“Очікуваний результат це тепло в класах/кімнатах  та в 4 рази зменшити витрати на опалення цієї школи. Для підстрахування буде замінено теплотрасу від котельні до школи”, – зазначив Носа.

Нагадаємо, у Кривому Розі почали реалізувати проєкт щодо підвищення енергоефективності громадських будівель, в рамках якого у 16 садочках та природничо-науковому ліцеї проведуть поглиблені заходи з підвищення енергоефективності.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Тернополі почали реалізувати проєкт з утеплення та підвищення енергоефективності 39 дитячих садочків та шкіл. Це дозволить збільшити термін експлуатації будівель щонайменше на 30 років та зменшити щорічні викиди вуглецю на 300 тонн.

Читайте також
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію

За результатами термомодернізації річна економія оцінюється приблизно в 481,6 тис. грн.

У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів