На Полтавщині мешканці багатоквартирних будинків економлять 35-45% на опаленні shutterstock

На Полтавщині мешканці багатоквартирних будинків економлять 35-45% на опаленні

Катерина Бєлоусова

Реалізацію ще не завершили, а співвласники вже економлять близько 35 %

Мешканці полтавських багатоповерхівок зменшили свої платежі за теплопостачання на 35-45 % відносно аналогічних будинків.

Такої економії коштів та ресурсів вони досягли завдяки участі в програмі “Енергодім”, передає пресслужба Фонду Енергоефективності.

Полтавщина поступово  долучається та збільшує кількість учасників програми “Енергодім”. Фонд отримав та схвалив вже 13 заявок на участь. Їм буде відшкодовано вартість попереднього енергетичного аудиту.

На шляху енергоефективності ОСББ також підтримує місцева влада. Діє Програма підтримки, яка передбачає відшкодування частини відсоткової ставки до 25%, а також 30% тіла кредиту після завершення робіт. 

Ольга Бороданкова, керівниця сектору енергоефективності,  Представництва ЄС в Україні зауважила, що Євросоюз займається цією темою в контексті "зеленого курсу", що є новою стратегією розвитку, яка охоплює багато різних галузей і енергоефективність у цій стратегії є ключовою. 

Мешканці ОСББ "НАШ ДІМ-21", будинок якого побудовано понад 40 років тому та тридцятирічної дев’ятиповерхівки "ПОЛЮСНА 10”, окрім економії на опаленні близько 35-45% коштів, відзначають, що жити стало значно комфортніше, а естетичний і технічний стан будівлі значно покращився.

До проведення енергомодернізації в обох будинках були типові проблеми, серед яких: нерівномірність розподілу тепла, великі тепловтрати через стіни, старі вікна й двері, застарілі інженерні системи тощо.

Очікувана вартість реалізації проекту в будинку ОСББ "НАШ ДІМ-21" - 7,7 млн грн, з яких близько 5,4 млн грн або 70% грант за програмою “Енергодім”, а для  будинку ОСББ "ПОЛЮСНА 10" - 7,6 млн грн, з яких 5,3 млн грн або 70% грант за програмою “Енергодім”.

"Реалізацію заходів ще не завершили, а співвласники вже мають економію близько 35 % порівняно із сусідніми будинками аналогічного типу забудови. У квартирах стало значно тепліше, співвласники відчувають комфортні температурні умови і однозначно задоволені результатами від впровадження енергоефективних заходів", - зауважив Олег Зволинський, голова правління ОСББ "НАШ ДІМ-21" .

Також своїми успіхами поділились і мешканці "ПОЛЮСНА 10". Вони почали впроваджувати енергоефективні заходи у своєму будинку “маленькими кроками” за різними програмами. Так у 2017 році вони встановили ІТП, що дало економію близько 20 %; у 2019 році – замінили двері і вікна в місцях загального користування, це додало ще близько 5 %.

“Минулого сезону за програмою “Енергодім” повністю завершили модернізацію системи опалення, виконали комплекс робіт з теплоізоляції та улаштування зовнішніх стін будинку, також у більшості квартир виконали заміну або ремонт віконних та балконних дверних блоків, утеплення і скління наявних балконів і лоджій. В результаті ми платимо приблизно на 45% менше, ніж мешканці сусідніх будинків аналогічного типу забудови, які не впроваджували енергоефективні заходи", - розповіла Ніна Науменко, голова правління ОСББ "ПОЛЮСНА 10" .  

Загалом на сьогодні кількість реалізованих по всій країні проектів за програмою "Енергодім" складає близько 100. Всього Фонд отримав та зареєстрував понад 850 заявок від ОСББ на участь у Програмі, 692 з яких знаходяться в роботі. Загальна вартість енергоощадних проектів понад 7 млрд грн, а орієнтовна сума грантів, яку отримають ОСББ – складає понад 4 млрд грн.

Нагадаємо, українці масово долучаються до держпрограми з утеплення житла.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"