На Полтавщині блокують в’їзд до сміттєзвалища: немає куди звозити відходи suspilne.media

На Полтавщині блокують в’їзд до сміттєзвалища: немає куди звозити відходи

Катерина Бєлоусова

Звозити відходи почали 2019 році згідно з рішенням депутатів міськради, яке нещодавно скасував суд

На Полтавщині у Кобеляцькій громаді жителі блокують в’їзд до сміттєзвалища, за 1,5 км від якого знаходяться житлові будинки. Люди вважають звалище незаконним.

Тепер у місті немає куди вивозити сміття, і всі контейнери вже заповнені відходами, повідомляє Суспільне.Новини.

Люди збираються біля сміттєзвалища двічі на тиждень, аби не допустити вивіз сміття комунальною технікою на ділянку неподалік лісу.

Мешканці пояснюють, що навіть взимку від звалища йде нестерпний запах, а в теплу пору року машини, які проїжджають поряд, змушені зачиняти вікна.

"Коли західний вітер дме у бік села, цей запах відчувається у селі. Особливо влітку, коли оцей смітник зігрівається, дуже неприємний запах, – каже житель села Лісне Станіслав Катричок, – Це звалище місцеві вважають стихійним”.

Голова громади Олександр Копелець пояснює, що звозити  відходи у цю місцевість почали 2019-го року згідно з рішенням депутатів міськради.

"Ніякого лісу там не було, це міська земля. Це місце використовувалось ще від 1961-го року до 1984-го, і використовувалось як сміттєзвалище міської ради", – розповів він.

У 2021 році прокуратура позивалась до міської ради, щоб скасувати рішення депутатів і заборонити вивіз сміття. Полтавський окружний адмінсуд задовільнив позов.

"Ми подали апеляцію. Рішення апеляційного суду про відміну рішення сесії Кобеляцької міської ради ми отримали 20-го грудня 2021 року. А виконавець і відносно кого було порушено справу, комунальне підприємство "Водоканал плюс", її не отримав до сьогодні", – додав Копелець.

Тому, каже голова, сміття продовжували вивозити. А тепер прибрати відходи неможливо.

22 січня сміття з двох сміттєвозів хотіли викинути на території колишнього асфальтобетонного заводу, що неподалік сіл Сухинівка та Лісне. Проте місцевий активіст перекрив машиною заїзд і сміттєвози поїхали.

Місцеві занепокоєні тим, що на цій території знаходиться газовий трубопровід, високовольтна лінія, а відходи колишнього підприємства можуть спричинити пожежу.

"Смоли тут на десять років наперед у землі, стояв асфальтобетонний завод. Тут, якщо загориться, горітиме не один рік", – каже житель села Сухинівка Анатолій Руденко.

Копелець каже, що на території колишнього асфальтобетонного заводу хочуть облаштувати місце для відходів. Також в громаді планують за допомогою німецьких інвесторів створити сміттєпереробний завод.

Поліція розпочала кримінальне провадження за статтею "Забруднення або псування земель" і очікує на висновки експертів, щоб розуміти хто вчинив неправомірні дії.

Нагадаємо, у Києві розвели величезне звалище біля озера.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Полтавщині масштабну пожежу на сміттєзвалищі гасили фекаліями.

Читайте також
У Івано-Франківській області будуть ловити на гарячому тих, хто викидає сміття на природі
У Івано-Франківській області будуть ловити на гарячому тих, хто викидає сміття на природі

Будуть вживати жорсткі заходи, аби надалі порушникам не вдавалося безкарно засмічувати прибережну зону

У Житомирі екологічні інспектори виявили стихійне сміттєзвалище
У Житомирі екологічні інспектори виявили стихійне сміттєзвалище

Ліквадація сміттєзвалищ належить до повноважень місцевих органів влади

На Тернопільщині з сільради планують стягнути понад 5 млн грн через забруднення земель
На Тернопільщині з сільради планують стягнути понад 5 млн грн через забруднення земель

Виявлено стихійне сміттєзвалище на території громади