На Миколаївщині СЕС за рік заощадила водоканалу 300 тис. грн Shutterstock

На Миколаївщині СЕС за рік заощадила водоканалу 300 тис. грн

Олена Яценьо

За цей час згенерувала близько 71 МВт-год

Водоканал міста Вознесенськ у Миколаївській області заощадив 300 тис. грн завдяки сонячній електростанції.

Побудована на підприємстві СЕС покриває до 35% його потреб в електроенергії, передає Inshe.tv.

Зазначається, що сонячна електростанція потужністю 50 кВт запрацювала в комунальному підприємстві "Водопостачання Вознесенська" в серпні 2020 року.

Рішення облаштувати СЕС для комунального підприємства виникло через постійне подорожчання електроенергії, яка в тарифі на водопостачання та водовідведення займає до 40%.

Уже за перший місяць роботи в тестовому режимі станція згенерувала 8,3 МВт-год електроенергії для власного споживання, що дало змогу заощадити підприємству 25 тис. грн.
Усього за рік роботи – з вересня 2020 по вересень 2021 року – згенерувала близько 71 МВт-год, що еквівалентно сумі близько 300 тис. грн.
Для порівняння: такою кількістю електроенергії можна забезпечити 144 квартири – одну типову багатоповерхівку – протягом місяця.

Будівництво СЕС обійшлося в 1 млн 180 тис. грн. З них 450 тис. грн виділила з бюджету Вознесенська міська рада, 430 тис. грн – кошти гранту посольства Норвегії та 300 тис. грн – вклад КП "Водопостачання м. Вознесенська".

Очікується, що побудована станція зможе виробляти близько 650-700 тис. кВтг електроенергії на рік, що забезпечить близько 80 % потреб насосної станції та близько 35 % усього підприємства.

"За ціною електроенергії від 1 жовтня 2021 року КП "Водопостачання Вознесенська" зможе зменшити витрати на електроенергію близько 3000 грн. (700 тис. кВт-год х 4,30) на рік, що, відповідно, дасть змогу не підвищувати тариф на воду, а можливо навіть поступово його зменшувати", — переконаний Олексій Вдовиченко.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, норвезька компанія Scatec Solar ввела в промислову експлуатацію сонячну електростанцію "Прогресівка" у Миколаївській області.

Читайте також
На Тернопільщині лікарня зекономила 75 тисяч гривень на оплаті рахунків за світло
На Тернопільщині лікарня зекономила 75 тисяч гривень на оплаті рахунків за світло

СЕС дозволить щороку економити 250-300 тисяч гривень на оплаті електроенергії

У Гостомелі школу обладнають сонячними панелями за гроші Greenpeace
У Гостомелі школу обладнають сонячними панелями за гроші Greenpeace

Це забезпечить безперебійну роботу школи та укриття у разі відсутності енергопостачання

Франція збільшила сонячні потужності до 20 ГВт
Франція збільшила сонячні потужності до 20 ГВт

Потужність сонячних проєктів, які очікують підключення до мережі, досягла 22,4 ГВт