На Львівщині хочуть побудувати сміттєпереробний завод у заповіднику

На Львівщині хочуть побудувати сміттєпереробний завод у заповіднику

Катерина Бєлоусова

На території регіонального ландшафтного парку така діяльність не дозволяється

На Львівщині на околиці села Бір-Кунинський планують побудувати сміттєпереробний завод та полігон для захоронення відходів.

Ділянка, на якій планується будівництво, входить до регіонального ландшафтного парку "Равське Розточчя”, повідомляє Суспільне.

Зазначається, що завод планує побудувати австрійський інвестор Крістіан Чернер та забезпечити безкоштовне вивезення відходів для мешканців села.

В матеріалі розповіли, що місцеві жителі обурені ймовірним будівництвом. 

"Завод має бути за каналом, бо в проєкті закладена траса, де мають їхати машини та везти сміття. Попід мою хату. День і ніч машини будуть гуркотіти, машини будуть їхати – ні спання, ні відпочинку, ні життя", – сказала мешканка села Ганна Бурило. 

Вона додала, що завод буде забруднювати довкілля та привабить птахів, які знищуватимуть городину.

Бурило підкреслила, що запланований завод перероблятиме пластик, скло та органіку. А решту сміття будуть захоронювати на території цього комплексу.

Керівниця департаменту архітектури Львівської ОДА Олена Василько розповіла, що можливу побудову заводу у квітні розглянули на архітектурній містобудівній раді. А також внесли зміни до генплану території. 

Вона підкреслила, що комплекс побудують за межами села Бір-Кунинський у господарській зоні ландшафтного парку, з урахуванням певних вимог.

"Реалізація цього проєкту дасть нам можливість створити робочі місця. Це будуть податки в місцевий бюджет. Буде екологічний податок. Також інвестор зголосився, що на всій території громади буде безкоштовний вивіз відходів", — сказав заступник голови Добросинсько-Магерівської ОТГ Назар Романчук.

Він додав, що  вся сировина, яка буде поступати на даний комплекс, буде максимально перероблятися. А безпосередні залишки будуть захоронювати на території комплексу. Це інертні матеріали, що безпечні для довкілля.

Юристка з питань екології Ольга Мелень-Забрамна підкреслила, що для полігонів твердих побутових відходів має бути санітарно-захисна зона протяжністю 500 м до найближчого житлового будинку.

"В принципі на території регіонального ландшафтного парку така господарська діяльність не дозволяється. Треба, звичайно, дивитися на зонування, на проєкт організації регіонального парку. Але зазвичай парки створюються з метою збереження в природному стані цінних ландшафтів", – сказала вона.

Мелень-Забрамна додала, що також має бути розроблений детальний план території. А інвестор повинен розробити ще й звіт з оцінкою впливу на довкілля. І лише після затвердження на сесії селищної ради можна буде приступати до подальших кроків з будівництва.

В матеріалі додали, що "Равське Розточчя" прилягає до кордону з Польщею та є частиною проєктованого міжнародного українсько-польського біосферного резервату "Розточчя". Резерват створили задля збереження цінних природних та історико-культурних комплексів та об'єктів.

Нагадаємо, у Львові планують добудувати сміттєпереробний завод до кінця 2023 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на межі Рівненського природного заповідника планують розпочати видобуток бурштину на ділянці найбільших болотних масивів України Сира Погоня. Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів погодило виставлення ділянки на торги, хоча раніше погодило заповідання цієї території.

Читайте також
В Обухові дітям провели екскурсію на сміттєсортувальне підприємство
В Обухові дітям провели екскурсію на сміттєсортувальне підприємство

Сортування сміття — це не лише питання зручності, але й збереження навколишнього середовища

У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів
У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів

На заводі планують встановити допоміжне обладнання, щоб переробляти до 20-22 тонн сміття за годину

Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%
Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%

Завод зможе переробляти 250 тисяч тонн відходів на рік