На Київщині знайшли понад 100 тисяч гектарів нових лісів shutterstock

На Київщині знайшли понад 100 тисяч гектарів нових лісів

Катерина Бєлоусова

Україна має використовувати будь-яку можливість, щоб відновити ліси

На Київщині виявили близько 102 тисяч гектарів самосійних лісів, які потенційно можуть використовуватися для відновлення українських лісів.

Їх виявили під час інвентаризації самозаліснених ділянок у цифровому форматі, що наразі проводиться по всій території країни, повідомляє Міндовкілля у Telegram.

“Через військову агресію рф Україна втрачає свої ліси. З 24 лютого майже 3 млн гектра лісу пройдені війною. Під окупацією та бойовими діями наразі близько півмільйона гектарів лісів, які ми можемо втратити. Тож сьогодні є розуміння, що ми повинні використовувати будь-яку можливість, щоб відновити наші ліси. Один зі шляхів – зберегти самосійні, які виросли за останні декілька десятків років на землях, виведених із сільськогосподарського використання”, – зазначив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Інвентаризацію спільно проводять Міндовкілля, Державне агентство лісових ресурсів та Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру для виконання Закону "Про збереження лісів".

Під час інвентаризації на Київщині виявили 716 тисяч гектарів земель, що вкриті лісовою рослинністю. З них майже 102 тисячі гектарів самозаліснені, які потенційно можуть використовуватися для ведення лісового господарства.

В повідомленні пояснили, що для інвентаризації використовують ортофотоплани з відображеними межами лісової рослинності на певній території. На них накладають  межі лісогосподарських підприємств цієї території та визначають земельні ділянки, що не включені до їхнього складу. Також з них виключають землі природоохоронного, історико-культурного, лісогосподарського призначення, водного фонду, промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони тощо.

“Ті площі, які залишаються після такого аналізу, і є потенційними ділянками для ведення лісового господарства”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, в Україні територіальні громади протягом двох місяців повернули у лісовий фонд країні 11,4 тисячі гектар самосійних, тобто природних, лісів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №5650 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо збереження лісів", який покликаний, серед іншого, зберігати природні ліси.

Читайте також
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік

В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів
В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів

Лісівники продовжують виконувати свої першочергові завдання