На Київщині збудують 2 сучасних сміттєпереробних заводи за $117 мільйонів shutterstock

На Київщині збудують 2 сучасних сміттєпереробних заводи за $117 мільйонів

Катерина Бєлоусова

Заводи зможуть переробляти 470 тисяч тонн відходів на рік

На Київщині будівництво двох сміттєпереробних заводів для кластерного вирішення проблем з відходами трьох громад коштуватиме $117 мільйонів.

Це перший великий інвестиційний проєкт, який реалізують в рамках реформи управління відходами в Україні, повідомляє Міндовкілля в Telegram.

В повідомленні зазначили, що переважна частина обладнання на заводах буде українського виробництва, решта – європейського. Строк будівництва складе близько 18 місяців. 

Заводи збудують для Бориспільської громади та спільний для Броварської і Фастівської за межами населених пунктів. Разом вони зможуть переробляти 470 тисяч тонн відходів на рік.

“Унікальність заводів – у використанні одразу декількох технологій обробки. Зокрема, здійснюватиметься переробка органічних (харчових) відходів з подальшим виробництвом біометану, а також глибоке сортування відходів з виділенням ресурсоцінних матеріалів – металобрухту, скла та пластику”, – зазначили в повідомленні.

Наразі на території Бориспільської громади вже визначено земельну ділянку у 25 га, де будуть розміщуватися потужності. Фастівська громада займається оформленням документів для вирішення земельних питань. 

В пресслужбі Міндовкілля зазначили, що до кінця листопада 2022 року планують завершити перемовини із кількома європейськими інвесторами. Адже проєкт реалізовуватимуть із залученням кредитних коштів від європейських банків (70%) та приватних інвестицій (30%). 

Після цього відбуватиметься вибір проєктувальників та підрядників за тендерними процедурами європейських банків-інвесторів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Київщині у Бориспільській, Броварській та Фастівській громадах планують побудувати 2 сучасних сміттєпереробних заводи, які використовуватимуть одразу декілька технологій обробки та вироблятимуть біометан. Голова Міндовкілля Руслан Стрілець заявив, що цим проєктом Україна нарешті починає долати сміттєву навалу.

Читайте також
В Обухові дітям провели екскурсію на сміттєсортувальне підприємство
В Обухові дітям провели екскурсію на сміттєсортувальне підприємство

Сортування сміття — це не лише питання зручності, але й збереження навколишнього середовища

У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів
У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів

На заводі планують встановити допоміжне обладнання, щоб переробляти до 20-22 тонн сміття за годину

Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%
Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%

Завод зможе переробляти 250 тисяч тонн відходів на рік