Почали долати сміттєву навалу: на Київщині збудують 2 сміттєпереробні заводи shutterstock

Почали долати сміттєву навалу: на Київщині збудують 2 сміттєпереробні заводи

Катерина Бєлоусова

Нові потужності можуть з'явитися за два роки

На Київщині у Бориспільській, Броварській та Фастівській громадах планують побудувати 2 сучасних сміттєпереробних заводи, які використовуватимуть одразу декілька технологій обробки та вироблятимуть біометан.

Голова Міндовкілля Руслан Стрілець заявив, що цим проєктом Україна нарешті починає долати сміттєву навалу, повідомляє Міндовкілля у Facebook.

У четвер, 8 вересня, голова Міндовкілля Руслан Стрілець, голова  Київської ОВА Олексій Кулеба та міські голови громад підписали Меморандум про співпрацю та партнерство

“Близько 2,5 місяці тому народні депутати ухвалили рамковий закон “Про управління відходами”. Сьогодні ми починаємо реалізацію реформи із конкретного практичного кейса”, – сказав він.

Запланована потужність спільного заводу для Броварської та Бориспільської громад  становитиме 110-120 тисяч тонн відходів на рік, у Фастівській громаді – 35-100 тисяч тонн на рік. Нові потужності можуть з'явитися вже за два роки. 

На заводах буде відбуватися переробка органічних (харчових відходів) з подальшим виробництвом біометану, а також глибоке сортування відходів з виділенням ресурсоцінних матеріалів – металобрухту, скла та пластику.

Стрілець пояснив, що проєкти реалізовуватимуть за рахунок кредитів європейських банків, також проводяться перемовини з інвесторами. Адже рамковий закон створив прозорі умови та гарантії для роботи інвесторів у цьому секторі.

В Україні планують побудувати щонайменше 200 нових сміттєпереробних об’єктів.

“Ми вже провели аналітичну роботу та сформували драфт плану розміщення необхідних сміттєпереробних потужностей по всій Україні. Це своєрідна мапа, на якій визначено більше 200 потенційних інвестиційних кейсів. Серед них і сьогоднішні кейси Київщини. Загалом в області планується будівництво до 10 нових підприємств”, – сказав Стрілець.

Нагадаємо, на Київщині ізраїльської компанії GreenMix планує побудувати завод з екологічної переробки будівельного сміття.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Броварах у Київській області на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій обговорили необхідні заходи для ділянки захоронення 19 тисяч м3 продуктів харчування тваринного походження.

Читайте також
В Обухові дітям провели екскурсію на сміттєсортувальне підприємство
В Обухові дітям провели екскурсію на сміттєсортувальне підприємство

Сортування сміття — це не лише питання зручності, але й збереження навколишнього середовища

У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів
У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів

На заводі планують встановити допоміжне обладнання, щоб переробляти до 20-22 тонн сміття за годину

Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%
Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%

Завод зможе переробляти 250 тисяч тонн відходів на рік