На Харківщині паперова фабрика першою в Україні почала виготовляти екоскотч

На Харківщині паперова фабрика першою в Україні почала виготовляти екоскотч

Десятки компаній зацікавилися екологічною клейкою стрічкою

"Зміївська паперова фабрика" в Харківській області знайшла екологічну альтернативу скотчу з поліпропіленової стрічки. Крафтовий екоскотч виготовляють із переробленої сировини.

Як розповіли на сайті фабрики, ідею запропонувало харківське видавництво "Ранок". Тестування проводили ще у грудні 2020 року, а виробництво запустили з нового року.

"Ми друкуємо книжки на папері з вторсировини, який виробляє фабрика, а замовлення – це понад 100 тисяч посилок на рік – змушені запаковувати за допомогою скотчу, і таке пакування вже неможливо переробити, бо скотч прилипає до обгортки. Тому пригадалося, як колись усі заклеювали на зиму вікна паперовими стрічками, намащеними крохмалем, і подумав, чи можна таке зробити промисловим методом. І от інженери та хіміки трішки "почаклували" із синтезованим крохмалем", – розповів директор видавництва "Ранок" Віктор Круглов.

Як біологічну основу для вітчизняного скотчу виробники використали біорозкладний крафт-папір, який створюється шляхом ресайклінґу (перероблення) упакувань із-під соку, молока тощо. Для клейкої стрічки застосовують полісахариди, що забезпечують адгезивний зв’язок (склеювання) між плівкою та поверхнями склеюваних матеріалів, простіше кажучи – крохмаль.

Жодного мікропластику після розкладання органічних з’єднань не залишається. Тож, як запевняють виробники, екологічна полісахаридна продукція розщеплюється приблизно за місяць, тоді як продукція з поліпропілену – незалежно від того, які барвники чи стабілізатори додано – розкладається не менш ніж 100 років.

"Крім того, елементи звичайного скотчу можуть стати причиною підвищеної небезпеки та шкоди для здоров’я, а для переробників скотч у поєднанні з папером – це взагалі велика проблема. Під час вторинного перероблення картону елементи поліпропілену накопичуються в лінії збирання, що дуже заважає процесам ресайклінґу. Тому коробки зі звичайним скотчем не беруть до макулатури. Пакування ж, що склеїли екоскотчем, можна бути переробити ще раз", – кажуть представники фабрики.

Єдина складність у тому, що такий скотч треба перед наклеюванням змочити звичайною водою. "Ми зараз розробляємо устаткування, яке дасть змогу швидко зволожувати стрічку і швидко пакувати посилки. Перший ручний пристрій ми вже маємо", – зазначив Круглов.

Директор видавництва також сказав, що десятки компаній зацікавилися екологічною клейкою стрічкою та хочуть її використовувати у своїй роботі.

"Є чудовий відгук, попит на таку продукцію, дуже приємно, що кількість соціально відповідальних компаній, які турбуються про екологію, зростає. Тому ми сподіваємося, що випуск екоскотчу на Зміївській фабриці стане масовим – не лише для нашого видавництва, а й для інших замовників", – резюмував Круглов.

Зі свого боку, директор ТОВ "Зміївська паперова фабрика" Юрій Калиниченко наголосив, що екоскотч має достатню міцність, не меншу, ніж у звичайного, але водночас не забруднює довкілля на сторіччя вперед.

"Цінність цього скотчу саме в тому, що там немає пластику. Ми постійно вивчаємо ринок та розширюємо асортимент продукції з вторсировини. Завжди думаємо, яку ще альтернативу пластику ми можемо запропонувати, що ще можна замінити папером із вторсировини. <…> Сподіваюсь, підприємці, організації, пошти, державні установи підтримають цю ініціативу та найближчим часом екоскотч увійде до повсякденного вжитку", — висловив сподівання Калиниченко.

Також зазначається, що потужностей підприємства вистачить для того, щоб щомісяця випускати 50 тисяч рулонів екоскотчу довжиною 200 метрів.

Додамо, що нещодавно Зміївська паперова фабрика отримала сертифікат FSC. Наявність сертифіката FSC є підтвердженням того, що вся продукція виготовляється з вторинної сировини. А організація, що має такий сертифікат, веде екологічно відповідальну діяльність.

Раніше ЕкоПолітика писала про 10 найкращих екорішень 2020 року в Україні та світі.

Читайте також
У Франції розробили сонячно-водневй дирижабль, який облетить світ за 30 днів
У Франції розробили сонячно-водневй дирижабль, який облетить світ за 30 днів

Будівництво Solar Airship One розпочнеться у 2024 році

У Львові створили унікальний електротрактор з сонячними панелями
У Львові створили унікальний електротрактор з сонячними панелями

Трактор можна використовувати як пересувну електростанцію, яка здатна живити цілий будинок

На Закарпатті хочуть побудувати першу у світі безплотинну ГЕС
На Закарпатті хочуть побудувати першу у світі безплотинну ГЕС

Безплотинна ГЕС у 20 разів дешевша за дериваційну та у сотні разів – за плотинну