На Гаваях за допомогою комарів рятують рідкісних птахів від зникнення flickr.com/USFWS – Pacific Region

На Гаваях за допомогою комарів рятують рідкісних птахів від зникнення

Ганна Велика

Про ефективність таких заходів можна буде дізнатися влітку

На Гавайських островах із гелікоптерів випускають мільйони комарів, щоб врятувати рідкісних ендемічних птахів – гавайських медоносців – від вимирання через малярію.

Про такий незвичайний спосіб врятувати пернатих розповідає The Guardian.

Птахи гинуть від малярії, яку переносять комарі, вперше завезені на європейських та американських кораблях у 1800-х роках. Оскільки гавайські медоносці не встигли еволюціонувати разом із вірусом малярії – у них дуже слабкий імунітет до неї.

Видання повідомляє, що 33 місцеві види медоносців вимерли, а багато з 17 видів, що залишилися, перебувають під загрозою зникнення, і є побоювання, що деякі з них можуть зникнути протягом року, якщо не вжити заходів.

Екологи розповідають, що за даними Служби національних парків, популяція одного з видів медоносців – кауакікі – скоротилася з 450 особин у 2018 році до 5 у 2023 році, а в дикій природі на острові Кауа залишився лише один птах.

Для того, щоб врятувати ендемічних птахів, науковці використовують метод несумісних комах. Він полягає у випуску самців комарів, заражених бактеріями Wolbachia, які не дають вилупитися яйцям диких самок, з якими вони спаровуються. Ця бактерія природним чином живе в більшості комах, які можуть виробляти життєздатне потомство тільки з партнерами, що мають той самий штам Wolbachia.

Оскільки самки комарів спаровуються лише один раз, то використання заражених комарів-самців скорочує чисельність популяції.

Вчені випускають комах з гелікоптерів щотижня по 250 тис. особин. Таким чином на віддалені острови архіпелагу заселили 10 млн самців із бактерією Wolbachia.

Науковці розповідають, що є досвід вдалого застосування такого методу у Китаї та Мексиці. Подібні програми проводяться у Каліфорнії та Флориді. Ефективність цієї програми вчені сподіваються побачити влітку, коли зазвичай спостерігається пік чисельності у популяціях комарів.

У травні ЕкоПолітика розповідала, що війна в Україні має значний вплив на її орнітофауну: окремі види птахів можуть зникнути назавжди, а орли, міграційні маршрути яких проходять через нашу країну, змінили їх, щоб уникнути зони бойових дій.

Читайте також
Птахи змінюють свої міграційні шляхи через війну в Україні
Птахи змінюють свої міграційні шляхи через війну в Україні

Вони змушені їх подовжувати, аби оминути небезпечні території

У Харкові в річку Лопань повернулися качки після розливу нафти
У Харкові в річку Лопань повернулися качки після розливу нафти

Це означає, що концентрація нафтопродуктів у воді значно зменшилася

Харківʼяни почали рятувати отруєних нафтопродуктами качок
Харківʼяни почали рятувати отруєних нафтопродуктами качок

До однієї з мешканок Лопані качур самостійно прийшов на подвірʼя по допомогу