На Донеччині заявили, що сортуватимуть 90% побутового сміття dn.gov.ua

На Донеччині заявили, що сортуватимуть 90% побутового сміття

Катерина Бєлоусова

У перспективі на чотири регіональні полігони ТПВ потраплятиме не більше 10% побутових відходів.

На Донеччині реалізується екологічна програма, яка покликана створити умови для збору, сортування та переробки 90 % твердих побутових відходів до 2030 року. 

Про це заявив директор департаменту екології та природних ресурсів Донецької ОДА Сергій Натрус, сказано на сайті ДонОДА.

Сміттєперевантажувальна станція із сортувальним обладнанням у місті Бахмут дозволить сортувати до 60 тисяч тонн сміття на рік та відбирати з відходів пластик, скло, метал та інші матеріали, які можуть бути перероблені та реалізовані.

"Сортувальна станція у Бахмуті є пілотним проєктом та частиною обласного комплексу поводження з відходами", – зазначив Натрус.

Він додав, що у перспективі такі станції з’являться по всій області, а на чотири регіональні полігони ТПВ потраплятиме не більше 10% побутових відходів.

З ходом будівництва ознайомився і т.в.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець. Під час огляду станції він високо оцінив напрацювання обласної влади у реалізації екологічних програм.

"Після завершення будівництва ми спільно покажемо всій країні приклад, як має розвиватись система управління відходами. І не тільки говорити чи малювати плани, а ділитися досвідом, як це має працювати на територіях, започаткувати діалоговий майданчик при міністерстві, залучати до цього процесу всі області. Подібні об’єкти, я впевнений, повинні масштабуватись по всій країні, причому у геометричній прогресії", – наголосив Стрілець.

Роботи на станції вже на завершальній стадії і наразі триває монтаж обладнання. Після запуску станції буде створено 39 нових робочих місць з перспективою їх збільшення.

Будівництво проходить у рамах програми президента Зеленського "Велике будівництво".

Нагадаємо, в Україні "зникає" 39% побутових відходів між збиранням та вивозом, ЕкоПолітика опублікувала ексклюзивне розслідування.

Читайте також
В Обухові дітям провели екскурсію на сміттєсортувальне підприємство
В Обухові дітям провели екскурсію на сміттєсортувальне підприємство

Сортування сміття — це не лише питання зручності, але й збереження навколишнього середовища

У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів
У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів

На заводі планують встановити допоміжне обладнання, щоб переробляти до 20-22 тонн сміття за годину

Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%
Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%

Завод зможе переробляти 250 тисяч тонн відходів на рік