На Черкащині відкрили нову сонячну електростанцію. Фото та відео cherkasyoblenergo.com

На Черкащині відкрили нову сонячну електростанцію. Фото та відео

Зоряна Бердник

Очікується, що СЕС вироблятиме близько 37 ГВт-год електроенергії на рік

У місті Кам'янка Черкаської області днями запрацювала новозбудована сонячна електростанція (СЕС) ТОВ "Чиста Енергія-2011" потужністю 25 мВт один із найбільших інвестиційних проєктів норвезької компанії Scateс у регіоні.

Потужності СЕС до своїх електромереж приєднало ПАТ "Черкасиобленерго", повідомляє Енергореформа.

"Як оператори системи розподілу, ми гарантуємо безперешкодну передачу електроенергії сонячної станції в енергосистему України нашому норвезькому інвестору, який найближчим часом запустить наступну СЕС на території області", сказав на церемонії відкриття станції 4 червня голова правління компанії Олег Самчук.

Зазначається, що відкриття сонячної електростанції приурочили до Всесвітнього дня охорони довкілля, адже саме відновлювальна енергетика є екологічно безпечною як для суспільства, так і для екосистеми загалом.

За словами Самчука, запуску СЕС Scatec Ukraine передувало розширення оператором системи розподілу (ВСР) відповідної трансформаторної потужності, що збільшує потенціал економічного розвитку Кам'янки та Кам'янського району.

Зокрема, під час реалізації проєкту "Черкасиобленерго" виконало технічну реконструкцію підстанції (ПС) 150/35/10 кВ "Кам'янка" за гроші "Чиста Енергія-2011" в обсязі 68 млн грн як плату за приєднання до електромереж. За даними компанії, гроші з тарифу на розподіл електроенергії оператором не використовувалися.

"Модернізація підстанції передбачала заміну силових трансформаторів 150 кВ потужністю 14 МВА на нові потужністю 25 МВА з пристроями, що дозволяють автоматичне регулювання напруги на шинах підстанції під навантаженням; встановлення елегазових вимикачів 150 кВ у колах силових трансформаторів на заміну зношеного обладнання; встановлення лінійного комутаційного обладнання 35 кВ; реконструкцію релейного захисту та автоматики, а також часткове перевлаштування будівельної частини підстанції", розповіли в пресслужбі ПАТ "Черкасиобленерго".

Проєкт із будівництва сонячної електростанції в Кам'янці вартістю €30,5 млн розпочали ще в грудні 2018 року, після підписання норвезьким інвестором кредитної угоди з Європейським банком реконструкції та розвитку.

Очікується, що СЕС вироблятиме близько 37 ГВт-год електроенергії на рік, забезпечуючи ресурсом понад 11 000 домогосподарств.

Також під час відкриття було повідомлено, що цього літа під'єднають до енергосистеми та введуть в експлуатацію ще дві СЕС: в с. Прогресівка (Миколаївська обл.) потужністю 148 МВт і першу чергу станції в Чигирині (Черкаська обл.) потужністю 40 МВт.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Києві у 2020 році на 20% збільшилася кількість домашніх сонячних електростанцій — до 222 штук.