“Монумент втрачених можливостей”: екоактивісти розкритикували нові правила рубок shutterstock

“Монумент втрачених можливостей”: екоактивісти розкритикували нові правила рубок

Катерина Бєлоусова

Документ необхідно ретельно пропрацювати з усіма зацікавленими сторонами, що в умовах війни зробити складно, але можливо

Природоохоронці розкритикували наміри Держлісагентства та Міндовкілля щодо збільшення обсягів рубок в українських лісах, зокрема через суцільні рубки старих лісів. 

Вони зазначили, що нові Правила стануть черговим монументом втраченим можливостям, повідомляє “Українська Природоохоронна Група – UNCG” у Facebook.

“Минулого року Міндовкілля розробило проєкт нових правил рубок в лісах України. Тоді ми разом з колегами з “Екологія-Право-Людина” подавали зауваження та пропозиції, які Держлісагентство відхилило майже не читаючи”, – пише UNCG.

Після повномасштабного вторгнення Держлісагентство поновило роботу над новими правилами рубок, які за рік не зазнали значних змін. За словами природоохоронців, документ містить багато неточностей та можливостей для зловживань.

В матеріалі підкреслили, що нові правила рубок – шанс впровадити в українське законодавство найбільш сучасні та дружні до біорізноманіття підходи. Наприклад, встановити вимоги зі збереження мертвої деревини, обмежити суцільні рубки навколо боліт та водотоків і взагалі обмежити суцільні рубки як такі.

Проте ці положення в нових Правилах відсутні.

Також природоохоронці висловили обурення щодо обговорень, які Держлісагентство ініціювало на початку червня. Адже громадськість повідомили лише за два дні до події, а сама подія відбулася офлайн. 

“Враховуючи воєнний стан, те, що багато хто або в лавах ЗСУ, або займається волонтерством, з природоохоронців на обговорення майже ніхто не потрапив”, – йдеться в матеріалі.

В UNCG наголосили, що щоб зробити правила рубок дійсно якісними та сучасними, документ необхідно ретельно пропрацювати з усіма зацікавленими сторонами, що в умовах війни зробити складно, але можливо з урахуванням зацікавленість з боку лісової галузі та Міндовкілля.

“Держлісагентство та Міндовкілля прямо заявляють про наміри збільшувати обсяги рубок в українських лісах”, – пишуть природоохоронці. – “Звісно, природоохоронні обмеження цьому не сприяють.”

Нагадаємо, в Україні затвердили нові правила охорони та захисту лісів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Міндовкілля озвучили колосальні збитки лісам через російську агресію.

Читайте також
ДБР викрило посадовців, які вирубали столітні дуби у Чорнобильському заповіднику
ДБР викрило посадовців, які вирубали столітні дуби у Чорнобильському заповіднику

Директору лісництва та його спільникам повідомлено про підозру

Франція та Бразилія оголосили про інвестиційний план для Амазонки на 1 млрд євро
Франція та Бразилія оголосили про інвестиційний план для Амазонки на 1 млрд євро

Ліси Амазонки відіграють велику роль у боротьбі зі зміною клімату, оскільки поглинають викиди CO2

На Львівщині розкрили схему депутата сільради з привласнення земель та майна лісгоспу
На Львівщині розкрили схему депутата сільради з привласнення земель та майна лісгоспу

Рішення про передачу землі затвердили у лютому 2022 року