Модернізація ГТС дозволить Україні стати лідером водневої енергетики Європи – Рєпкін

Модернізація ГТС дозволить Україні стати лідером водневої енергетики Європи – Рєпкін

За прогнозами фахівців, перші поставки водню до Європи Україна може здійснити вже у 2024 році

ГТС допоможе Україні здобути статус ключового постачальника водню для Європи. Більше того, завдяки розвитку водневої енергетики Україна зможе уникнути газового шантажу Росії і допоможе в цьому країнам-сусідам. Таку позицію у своїй колонці для "Інтерфакс-Україна" висловив президент "Української водневої ради" Олександр Рєпкін.

"Оператор газотранспортної системи України" вже бере участь у спільній із країнами ЄС ініціативі "Центральний водневий коридор", метою якої є створення магістралі для транспортування "зеленого" водню з України до Німеччини через Словаччину і Чехію. Для реалізації цієї ініціативи Україна може використати власну ГТС, аби транспортувати суміші природного газу і водню до Європи. Це дозволить не тільки з'єднати виробників водню і його отримувачів, а й дасть можливість зберігати значні обсяги водневого енергоресурсу.

"У середньостроковій перспективі, згідно з даними Energy Storage Europe, частка водню, який може бути змішаний із природним газом у газотранспортних мережах, сягне 15%. Водночас, за оцінками фахівців "Української водневої ради" та "Укрнафтогаз Автоматики", яка проєктувала частину ділянок ГТС, наша газотранспортна система вже зараз може транспортувати до 25% водню у складі суміші із природним газом. Річна потужність української ГТС наразі становить 146 млрд кубометрів. Україна при відносно невеликих вкладеннях може забезпечити транспортування приблизно 35 млрд кубів водню європейським споживачам щорічно", — наголошує Олександр Рєпкін.

За його словами, аби українська ГТС могла транспортувати "зелений" водень до країн ЄС, її потрібно модернізувати. Річ у тому, що передавати цей новітній вид палива до Європи можна різними шляхами — наприклад, у вигляді газу в контейнерах високого тиску або у вигляді рідини в термоізольованих контейнерах. Але найбільш економічно обґрунтованим методом є транспортування водню за допомогою трубопроводу, а для України — газотранспортної системи.

За прогнозами фахівців, перші поставки водню до Європи Україна може здійснити вже у 2024 році.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що розвиток водневої енергетики в Україні здатен кардинально змінити розклад сил та альянсів на європейському континенті.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон