Міжнародне енергетичне агентство опублікувало звіт щодо енергоефективності за 2022 рік shutterstock

Міжнародне енергетичне агентство опублікувало звіт щодо енергоефективності за 2022 рік

Катерина Бєлоусова

Енергоефективність допомогає одночасно досягати цілей щодо доступності енергії, безпеки та боротьби зі зміною клімату

Новий звіт Міжнародного енергетичного агенства (МЕА) показав, що світова енергетична криза, спричинена повномасштабним вторгненням росії в Україну, змінила динаміку енергетичних ринків на десятиліття вперед.

Через це енергоефективність отримала низку глобальних стимулів, однак існують перешкоди для швидкого прогресу, йдеться в звіті МЕА “Енергоефективність 2022”.

Автори зазначили, що глобальні інвестиції в енергоефективність досягнули нового рекорду, а саме $560 мільярдів. 

Окрім того, витрати, пов’язані з енергоефективністю, становлять дві третини всіх витрат на “зелену” енергію та відновлення, з $1 трильйона що вдалося мобілізувати з 2020 року. Так, щонайменше 16 відомих національних планів сприяють цьому прогресу в ефективності, зокрема Закон США про зниження інфляції, План REPowerEU і японська ініціатива зеленої трансформації (GX).

У звіті наголосили, що посилення інформаційних кампаній щодо енергозбереження допомагає мільйонам людей краще керувати використанням енергії та приймати енергоефективні рішення. Окрім того, чинні будівельні норми посилюються та вводяться нові в країнах, що розвиваються. Стратегії охолодження впроваджуються в регіонах із найшвидшим зростанням попиту на кондиціонери.

“Електрифікація транспорту та опалення досягла переломного моменту. Кожен восьмий автомобіль, проданий у всьому світі, тепер електричний, тоді як у 2022 році лише в Європі було продано майже 3 мільйони теплових насосів, оскільки вони стали популярним варіантом опалення”, – зазначили автори.

В матеріалі також наголосили, що зростання цін у 2022 році спричинило зростання цінності енергоефективності для споживачів. Такі проєкти, впроваджені протягом останніх 20 років, тепер заощаджують споживачам у країнах МЕА $680 мільярдів від їхніх рахунків за електроенергію у 2022 році за поточними цінами.

В звіті також назвали перешкоди для швидшого прогресу в енергоефективності:

  • масове збільшення субсидій на викопне паливо, оскільки уряди намагаються пом’якшити вплив вищих цін на енергію на рахунки домогосподарств. За 2022 рік було додано понад $550 мільярдів тимчасової підтримки. Якщо підтримка не буде адресною, це може послабити аргументи на користь енергоефективності;
  • значна частка інвестицій в енергоефективність зосереджена в розвинутих економіках, і щоб глобальне підвищення ефективності прискорилося, інвестиції та політика, що охоплює інші 60% споживання енергії в EMDE, повинні бути посилені;
  • криза Covid-19 стала причиною переходу до більш енергоємної промисловості. Прогрес у сфері енергоефективності й надалі буде гальмуватися, якщо високий промисловий попит на енергію зберігатиметься без істотного покращення промислової енергоефективності;
  • значна частина скорочення попиту на енергію, яка відбулася, може бути негативним наслідком уповільнення бізнесу або відмови споживачів від енергетичних послуг, щоб заощадити гроші. Короткострокові зусилля щодо економії енергії можуть легко повернутися до минулих моделей поведінки, коли криза послабиться.

В звіті наголосили, що під час глобальної полікризи енергоефективність допомогає одночасно досягати цілей доступності енергії, безпеки та боротьби зі зміною клімату. Адже заходи з підвищення ефективності зменшують загальний попит на енергію, створюючи тиск на ціни на енергію та викиди CO2, робочі місця та знижуючи рахунки для споживачів.

“Склалися умови для того, щоб 2022 рік став поворотним роком для прогресу енергоефективності, – наголосили автори. – Але для того, щоб скористатися цією можливістю та прискорити прогрес, вкрай важливо, щоб уряди продовжували впроваджувати більш цілеспрямовані, сталі та ширші набори заходів.”

Нагадаємо, Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) озвучило 10 стратегічних принципів, які дадуть змогу посилити політику енергоефективності у світі та до 2030 року забезпечити одну третину скорочень викидів проти показників 2020-го.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, канцлер казначейства Великобританії Джеремі Гант заявив, що країна планує скоротити енергоспоживання для будівель та промисловості на 15% до 2030 року.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"