Місто на Дніпропетровщині заощаджуватиме 2 млн грн щороку завдяки модернізації школи NEFCO

Місто на Дніпропетровщині заощаджуватиме 2 млн грн щороку завдяки модернізації школи

Олена Яценьо

Загальна економія споживання тепла сягатиме 1280 МВт/год

Місто Тернівка у Дніпропетровській області щорічно заощаджуватиме €60 тис. (близько 2 млн грн) завдяки впровадженню енергоефективних заходів у спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 7.

Про це повідомила пресслужба Північної екологічної фінансової корпорації (NEFCO).

Впроваджені заходи з енергоефективності сприятимуть скороченню споживання енергії та економії витрат для міста. Завдяки проведеній модернізації загальна економія споживання тепла сягатиме 1280 МВт/год, що становить 80% економії енергії порівняно з рівнем споживання до модернізації. Щорічна економія витрат оцінюється в більш ніж €60 тис. (близько 2 млн грн).

Зазначається, що NEFCO розпочала співпрацю з Тернівкою 2018 року через нагальну необхідність реконструкції громадських будівель міста.

"Основною метою стало підвищення енергоефективності будівлі державного освітнього закладу – спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 7 Тернівської міської ради. Приміщення школи збудовано понад 30 років тому, а останній частковий ремонт було проведено 2011 року. Відсутність утеплення й застаріла система вентиляції та опалення, зношені дерев’яні вікна призводили до вкрай низьких температур, відчутної вогкості й тьмяного освітлення у класних кімнатах. Такі умови навчання зовсім не відповідали вимогам навчального середовища та унеможливлювали якісне отримання знань дітьми", – розповіли в NEFCO.

Зокрема, до реконструкції температура взимку в класних кімнатах опускалася до 9-13 °C. Тепер же, після енергомодернізації, температура в шкільних приміщеннях сягає близько 22 °C.

"Ми вдячні NEFCO та партнерам за надання не лише фінансової підтримки, а й усієї необхідної технічної допомоги у проєкті. Реконструкція приведе не тільки до значної економії для міста, а й дасть змогу збільшити строк експлуатації будівлі", – зазначив Володимир Ільчишин, начальник відділу освіти Тернівської міської ради Дніпропетровської області.

Загальний бюджет проєкту становить близько €560 тис. (18 млн грн), з яких близько €375 тис. (12 млн грн) було профінансовано NEFCO в межах програми "Енергозбереження", а близько €180 тис. (6 млн грн) було надано з гранту від Північної ініціативи гуманітарної підтримки та енергоефективності для України (NIU).

"Підтримка модернізації державних будівель міст на Сході є надзвичайно важливою, адже це допомагає підтримати децентралізацію та розвиток міста, а також підсилити міську спроможність сфери надання послуг. Система змішаного фінансування в таких випадках дає змогу впровадити повний спектр необхідних енергоефективних заходів і підтримувати проєкт на всіх етапах реалізації. Успішна реалізація стала можливою завдяки активному залученню всіх зацікавлених сторін проєкту. Разом ми продовжуємо підтримувати українські муніципалітети та міста на шляху до "зеленого" переходу", – прокоментувала Юлія Шевчук, старша головна інвестиційна радниця представництва NEFCO в Україні.

Довідка. NEFCO – це міжнародна фінансова установа, заснована в 1990 році урядами п’яти скандинавських країн: Данії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії та Швеції. Вона, серед іншого, профінансувала та реалізувала понад 1 500 проєктів у галузях енергоефективності, відновлюваної енергетики, водоочисних споруд та каналізації, управління відходами та більш екологічних промислових процесів. Зосереджуючи увагу на малих та середніх проєктах із відчутними результатами, NEFCO змогла продемонструвати ефективність реалізації енергозберігаючих та екологічних проєктів стійким та економічно доцільним способом. Установа слугує інтересам власників і вживає конкретних дій для прискорення "зеленого" переходу. Детальніше читайте на www.nefco.int.

Північна ініціатива гуманітарної підтримки та енергоефективності для України (NIU): міністри закордонних справ країн Північної Європи у 2014 році, за ініціативи Норвегії, вирішили розпочати грантову програму для негайних інвестицій, необхідних у Східній Україні. Спочатку акцент робився на повністю грантових проєктах у п’яти регіонах, найближчих до зони конфлікту. Відтоді грантова програма забезпечила фінансування 41 проєкту термінової реконструкції громадських будівель і систем вуличного освітлення у 29 містах, у яких 32 проєкти вже було реалізовано.

Як писала ЕкоПолітика раніше, у Каневі (Черкаська обл.) у навчальних закладах запровадили заходи з енергоефективності, завдяки чому місто щорічно заощаджуватиме €106 тис. (3,5 млн грн) та скоротить викиди вуглекислого газу.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"