Міндовкілля зробило крок до розблокування імпорту та експорту товарів з фторованими парниковими газами shutterstock

Міндовкілля зробило крок до розблокування імпорту та експорту товарів з фторованими парниковими газами

Рішення про обов'язкове отримання бізнесом таких ліцензій ухвалили наприкінці 2020 року

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України почало видавати деяким компаніям ліцензії для імпорту/експорту товарів, що містять фторовані парникові гази. Однак процес все ще залишається заблокованим.

Про це сказано на сайті Європейської бізнес Асоціації (EBA). Зазначається, що протягом двох тижнів процес видачі ліцензій був повністю заблокований, однак, ситуація зазнала незначного руху.

"Деяким компаніям видача ліцензій з боку Міндовкілля погоджена, однак, здійснювати імпорт/експорт товарів бізнес досі не має можливості, адже Мінекономіки ліцензії все ще не видаються. 1 березня на звернення Європейської Бізнес Асоціації в Мінекономіки повідомили, що вже починаючи від 2 березня компанії будуть отримувати ліцензії. Тож бізнес-спільнота дуже сподівається, що відсьогодні імпорт та експорт даного виду продукції буде розблоковано, адже дана ситуація триває вже трохи більше, ніж 2 місяці", — сказано у повідомленні.

Довідка: наприкінці 2020 року була ухвалена постанова Уряду про перелік товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню на 2021 рік №1329, яка передбачала, що фторовані парникові гази є контрольованими речовинами, відтак для ввезення\вивезення цих газів або товарів, що їх містять, з 1 січня 2021 року, необхідно отримати відповідну ліцензію в Мінекономіки.

Згідно з Постановою №1329, Мінекономіки має видавати такі ліцензії після подання заявки суб’єктом господарювання та отримання погодження на видачу такої ліцензії з боку Міндовкілля.

Як повідомляла ЕкоПолітика, в ЄБА занепокоєні можливим запровадженням окремої процедури оцінки впливу на території Смарагдової мережі для ухвалення рішень про здійснення планованої діяльності, яка, по суті, буде аналогічною до вже наявної вимоги проведення оцінки впливу на довкілля (ОВД).

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів