Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW shutterstock

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Катерина Бєлоусова

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів

В Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) заявили, що публічні заяви чиновників Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів щодо можливості збирання та приймання небезпечних відходів без ліцензії не відповідають дійсності.

Це суперечить положенням закону №2320-IX “Про управління відходами”, вводить в оману всіх учасників сфери управління відходами та підриває авторитет як самої сміттєвої реформи, так і Міндовкілля, повідомляє Офіс сталих рішень.

Зазначається, що про таку можливість заявила директорка департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міндовкілля Євгенія Попович на міжнародному форумі United for Nature. Agenda for Ukraine.

"Збирання та приймання небезпечних відходів можливо без ліцензії", – заявила вона, додавши, що реформа не заблокувала ринок управління небезпечними відходами.

У PAEW підготували юридичні розʼяснення цього питання.

В Асоціації пояснили, що закон “Про управління відходами” передбачає, що до господарської діяльності з управління небезпечними відходами належить:

  • комплекс операцій із збирання та оброблення небезпечних відходів;
  • збирання та зберігання небезпечних відходів для їхнього подальшого експорту для оброблення або видалення.

В PAEW після системного аналізу термінів дійшли висновку, що збирати небезпечні відходи може лише виключно суб’єкт господарювання у сфері управління відходами, який має дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів та ліцензію на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами. А заява Попович не відповідає вимогам закону, суперечить його меті та містить репутаційні ризики для всього міністерства та реалізації реформи.

Зазначається, що приймання небезпечних відходів без ліцензії можлива якщо їх протягом одного року передають ліцензіату та подають декларацію до інформаційної системи управління відходами. Окрім того, ліцензії не потребують компанії, які працюють за принципом розширеної відповідальності виробника (РВВ). Проте ця норма не поширюється на господарську діяльність з управління небезпечними відходами.

У повідомленні наголосили, що виключення стосуються лише РВВ-виробників та утворювачів відходів, а не до суб’єктів господарювання у сфері управління небезпечними відходами.

Нагадаємо, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів 1 лютого видало ліцензію на право провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами компанії "ХАДО – ТЕХНОЛОГІЯ" та 2 лютого – НВК "УКРЕКОПРОМ". Ці компанії стали першими в Україні, що можуть здійснювати операції з небезпечними відходами, після колапсу ринку з 9 січня.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні через невідповідність дій Кабінету міністрів вимогам закону №2320-IX "Про управління відходами" з 9 січня до 1 лютого не було жодної ліцензованої компанії з утилізації небезпечних відходів, а бізнес не може утилізувати такий тип відходів законним шляхом. 

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Стрілець пообіцяв повністю закінчити євроадаптацію екозаконодавства у 2026 році
Стрілець пообіцяв повністю закінчити євроадаптацію екозаконодавства у 2026 році

В екоспільноті скептично ставляться до таких амбітних строків