Захоронення несортованого сміття має коштувати дорого – Стрілець

Захоронення несортованого сміття має коштувати дорого – Стрілець

Катерина Бєлоусова

Це стимулюватиме розвиток сфери переробки відходів

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що захоронення на звалищі не оброблених відходів з загальних контейнерів має коштувати дорого, зокрема завдяки збільшенню ставок екоподатку.

Ще один інструментом зменшення кількості відходів стане впровадження європейської системи розширеної відповідальності виробника, розповів він в етері телеканалу Рада, повідомляє Міндовкілля.

Стрілець підкреслив, що зараз тривають міжурядові консультації щодо перегляду ставок податку саме щодо  розміщення відходів. Такий податок і раніше сплачували за викиди в повітря, скиди у водні об’єкти та розміщення відходів.

За його словами, мета реформи – зменшити кількість відходів, які в необробленому вигляді їдуть на полігони. Підприємства сплачуватимуть менше, якщо відходи пройшли обробку, а на полігон потрапила лише їхня інертна частина.

Він пояснив, що це стимулюватиме розвиток сфери переробки в Україні та створення для цього необхідної  інфраструктури. 

“Сьогодні вся країна потребує більше 200 нових сучасних об’єктів управління відходами. За допомогою фінансових стимулів зможемо зробити максимум, щоб у нас вони з’явилися. Маємо вже пілотний проєкт з будівництва відповідних заводів у Київській області”, – сказав Стрілець. 

За його словами, ще одним інструментом зменшення кількості відходів, що потраплять у довкілля стане впровадження РВВ. 

“РВВ – це підхід, за якого виробник товару в упаковці, наприклад пляшки води, має зробити так, щоб  після використання ця пляшка повернулася до нього і він її переробив. У ЄС для виробників встановлюють певний відсоток переробки, наприклад, скільки  має бути  перероблено таких пляшок за рік. При цьому в деяких країнах такі показники сягають 50% і вище. Саме тому з’являються фандомати, про які знають в ЄС, але поки недостатньо знають в Україні, з’являються інші інструменти. Бо для виробника це дешевше, ніж сплачувати штраф за невиконання цільових показників”, – пояснив він. 

Стрілець підкреслив, шо вже за 3-4 роки виробники будуть нести реальну відповідальність за відходи упаковки, які вони продукують, продаючи товари в Україні.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 18 вересня зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №10066 "Про упаковку та відходи упаковки", який вводить розширену відповідальність виробника (РВВ).

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Вікторія Киреєва розповіла, як працюватиме система РВВ в Україні.

Читайте також
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році

45% екоподатків надходить до державного бюджету, 30% – до обласного, а 25% залишається у місцевому

Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році
Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році

До спеціального фонду місцевих бюджетів спрямовано 8,8 мільйона гривень

Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів
Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів

Ставка екоподатку для захоронення 1 тонни небезпечних відходів сягатиме 1 500 грн

У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти
У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти

Розмір екоподатку залежатиме від тривалості рейсу – $7,3 за внутрішні поїздки та $60 за перельоти дальньої відстані