Міндовкілля фіналізувало підготовку НДТМ для трьох видів продукції shutterstock

Міндовкілля фіналізувало підготовку НДТМ для трьох видів продукції

Ганна Велика

Це вже третій європейський довідковий документ НДТМ, для якого адаптували переклад та термінологію

Робоча група при Міндовкіллі доопрацювала перекладений на українську мову європейський довідковий документ НДТМ (найкращих доступних технологій та методів управління) для виробництва цементу, вапна та оксиду магнію. Зокрема, фахівці узгодили національну технічну термінологію з термінологією Європейського Союзу.

Про це повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Ознайомитися з текстом документа можна за посиланням.

Впровадження НДТМ є однією з умов євроінтеграції України. Наша країна має імплементувати Директиву 2010/75/ЄС “Про промислові викиди (інтегроване запобігання та контроль забруднення)”. Згідно з нею, обов’язковим є застосування підприємствами найкращих доступних технологій та методів управління і досягнення встановлених відповідно до них гранично допустимих викидів.

У Міндовкіллі повідомляють, що наступним етапом стане затвердження висновків НДТМ на національному рівні. Необхідною передумовою для цього є прийняття Верховною Радою України євроінтеграційного законопроєкту №11355 “Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення”.

Депутати вже схвалили його у першому читанні, за день до цього проваливши голосування за майже ідентичний законопроєкт №6004-д “Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля”. Зараз законопроєкт №11355 готують до другого читання.

Ухвалений закон має запустити реформу запобігання, зменшення та контролю промислового забруднення.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у грудні 2022 року Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів оприлюднило перші довідкові документи з Найкращих доступних технологій та методів управління/BREFs щодо виробництва чавуну і сталі, цементу, вапна й оксиду магнію, а також про енергоефективність. У березні 2023 року Міндовкілля опублікувало оновлені НДТМ для чорної та кольорової металургії. У травні того ж року міністерство оприлюднило нові перекладені довідкові документи з найкращих доступних технологій та методів управління щодо виробництва скла та кераміки. А у липні 2023 року відомство закликало громадськість ознайомитись з опублікованими НДТМ щодо викидів у повітря, поверхневої обробки органічними розчинниками, ковальської та ливарної промисловості та долучитись до обговорення.

Читайте також
У Міндовкіллі назвали 6 кроків для впровадження НДТМ в Україні
У Міндовкіллі назвали 6 кроків для впровадження НДТМ в Україні

Також у відомстві окреслили основні часові рамки щодо запланованої екомодернізації вітчизняних підприємств

Міндовкілля опублікувало нові НДТМ на декілька видів діяльності
Міндовкілля опублікувало нові НДТМ на декілька видів діяльності

Громадськість закликали ознайомитись з документами та долучитись до обговорення

Україна долучилася до міжнародного процесу зі зменшення промислових викидів
Україна долучилася до міжнародного процесу зі зменшення промислових викидів

Це допоможе Україні вибудувати якісну національну політику у сфері запобігання та контролю промислового забруднення