Мікропластик – чим він небезпечний і як від нього захиститися shutterstock

Мікропластик – чим він небезпечний і як від нього захиститися

Катерина Бєлоусова

Частинки мікропластика досить малі, що дозволяє його вдихати і ковтати з їжею

Екологічні активісти попереджають про небезпеку мікропластіка, який може потрапляти в організм людини з пляшок для води, дитячих іграшок і контейнерів для їжі.

Вплив таких частинок поки маловивчений, але ризики, пов'язані з такими пластиками, можуть бути серйозними – деякі дослідження пов'язують їх вплив з ризиком онкологічних захворювань і гормональними порушеннями, йдеться в публікації британського видання The Telegraph . А дослідження, проведені на тваринах, показали, що частинки впливають, серед іншого, на метаболізм, кишкові бактерії та імунну систему.

Найбільші частки мікропластика можна побачити неозброєним оком. Але більшість з них досить малі, щоб ми могли їх вдихнути або з'їсти з їжею подібно порошинкам. Найдрібніші частинки називаються нанопластиком, і вони досить малі, щоб проникнути глибоко в людське тіло.

Поки невідомо, який рівень "контакту" з мікропластіком може вважатися безпечним. Але доктор Сабіна Доннаі, генеральна директорка клініки Viavi, непохитна в тому, що багато людей на Заході перевищують цей поріг. За її словами, під час тестів в її клініці у пацієнтів часто виявляють небезпечно високий вміст пластика в організмі.

"Існує величезна різноманітність мікропластіка. Ми знаходимо жорсткі пластмаси, такі як BPA, або фталати, які ви знайдете в гнучкому пластику, наприклад, харчовій плівці. Якщо ви їсте багато чіпсів, тести виявлять всередині вас частки пластикових пакетів ", – сказала Доннаі.

Відповідно до публікації, через величезну кількість речей з синтетики в наших будинках, ми можемо вдихати в день до 7000 часток пластику. Навіть вода в пластикових пляшках містить в 22 рази більше мікропластика, ніж вода з-під крана.

Однак існує кілька способів, як запобігти потраплянню мікропластика в тіло.

  1. Коробки для їжі на винос

Краще з'їсти обід в ресторані, ніж замовити його з доставкою додому. Кожен раз, коли пластикові контейнери нагріваються, через хімічні змін в матеріалі їх мікрочастинки можуть потрапляти в їжу.

"Я не проти полуниці в пластиковій коробці. Але коли пластик нагрівається, інша справа", - говорить доктор Доннаі.

Якщо не можна обійтися без доставки їжі додому, постарайтеся не розігрівати її в контейнерах або їсти з них – краще перекласти продукти на тарілку.

  1. Бутильована вода.

Канадське дослідження, проведене в 2019 році, показало, що вода в пляшках містить в 22 рази більше мікропластика, ніж вода з-під крана. Особливо погано, якщо покласти пластикову пляшку в нагрітий салон автомобіля, або якщо ця пляшка спочатку лежала на складі в жарких умовах. Найкраще пити воду зі скляної пляшки або заповнювати її водою, яка пройшла очищення через фільтр зворотного осмосу.

  1. Харчова плівка

Краще ніколи не класти в мікрохвильовку продукти в харчовій плівці, так само як не варто обертати нею гарячу їжу. Замість цього ви можна накрити продукти в холодильнику тканинною плівкою, яка покрита натуральним бджолиним воском, а під час нагрівання їжі в мікрохвильовій печі можна накривати її тарілкою.

  1. Одноразові кавові чашки

Висока температура кави призводить до того, що пластик "вимивається" в напій. Краще наливати кави в багаторазову скляну чашку або пити напій в кафе. Також варто відмовитися від пластикових соломинок.

  1. Дитячі пляшечки.

У 2020 році дослідники з Трініті-коледжу Дубліна опублікували статтю, в якій було виявлено до 16,2 мільйона шматочків мікропластика в кожному літрі дитячої суміші, яку приготували в пляшечках з поліпропілену. При цьому найбільше частинок виявилося в пляшечках, які стерилізували гарячою водою - окріп значно збільшував виділення пластика. Щоб мінімізувати можливі перешкоди пластика на дитину, можна замінити пластикові пляшки на скляні. Також можна використовувати інші методи стерилізації, не пов'язані з нагріванням, наприклад, за допомогою ультрафіолету або стерилізуючого порошку.

  1. іграшки

Доктор Доннаі запропонувала вивчити інші джерела пластику, які можуть становити ризик для здоров'я дітей, в тому числі дитячі жувальні іграшки або пустушки, які особливо шкідливі, тому що потрапляють в рот. Точно так же вона рекомендує дорослим позбутися звички жувати кінець ручки.

Нагадаємо, в Індонезії екологи створили музей, повністю виготовлений з пластикового сміття. Його мета – закликати людей переосмислити свої звички і відмовитися від одноразових пакетів і пляшок, повідомляє

Читайте також
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства

Боротьба зі зміною клімату вимагає радикального скорочення використання пластику
Боротьба зі зміною клімату вимагає радикального скорочення використання пластику

Лише 9% світового пластикового сміття переробляється, а решта потрапляє на звалища або сміттєспалювальні заводи

Законодавці ЄС прагнуть посилити норми про забруднення пластиком після аварії в Іспанії
Законодавці ЄС прагнуть посилити норми про забруднення пластиком після аварії в Іспанії

Щороку у навколишнє середовище потрапляє 176 000 метричних тонн пластикових гранул