Миколаївська ОДА через суд хоче домогтися заборони "Екотрансу" забруднювати повітря НикВести

Миколаївська ОДА через суд хоче домогтися заборони "Екотрансу" забруднювати повітря

Олекса Франко

Підприємство порушує умови, передбачені в дозволі на викиди

У п'ятницю, 19 березня, управління екології та природних ресурсів Миколаївської обласної державної адміністрації звернулося з позовом до суду для анулювання документа дозвільного характеру на викиди ТОВ "Екотранс".

Про це повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім на своїй сторінці у Facebook. До публікації він прикріпив фото позовної заяви.

Очільник Миколаївщини повідомив, що попри дозвіл на викиди небезпечних відходів в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, який управління видало "Екотрансу" ще 18 жовтня 2018 року, діяльність заводу досі не відповідає умовам, визначеним у дозволі. Зазначається, що термін дії документа – 10 років.

"У дозволі було встановлено умови до викидів забруднювальних речовин. Однак господарська діяльність підприємства не відповідає тим умовам, які прописано в дозволі. Підприємство грубо порушує екологічне законодавство, а саме перевищує нормативи викидів в атмосферне повітря, відверто ігнорує приписи контролювального органу, не вживає заходів щодо недопущення порушення охоронюваного законом інтересу суспільства, що, зі свого боку, створює соціальну напругу не тільки серед жителів мікрорайону Намив, а й загалом міста Миколаєва", – заявив Віталій Кім.

З огляду на це ухвалено рішення про анулювання дозволу.

"Сподіваюся, що суд врахує всі порушення, які ми обґрунтували в позовній заяві та винесе позитивне рішення. Якщо дозвіл буде анулювало, то згідно зі ст. 11 Закону України "Про охорону атмосферного повітря" підприємство не має права здійснювати викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами", – зазначив голова ОДА.

Губернатор Миколаївської області додав, що "завжди підтримує бізнес", проте "будь-яка діяльність повинна здійснюватися в межах чинного законодавства".

"У сучасному світі в бізнесу повинна бути соціальна відповідальність перед суспільством і нашим спільним майбутнім. Нині з боку "Екотрансу" я не бачу цього. Водночас кожен із нас має право на виправлення помилок. Якщо підприємство створить умови, які задовольнять суспільство, і зможе працювати в межах законодавства, то перешкоджання їхній діяльності ніхто здійснювати не буде", – підсумував Кім.

Нагадаємо, що в кінці лютого Держспоживслужба провела в Миколаєві виміри небезпечних викидів заводу “Екотранс” за вимкнених потужностей. Це обурило користувачів соцмережі, пише УНН.

“Сьогодні робила заміри Держспоживслужба. Водночас співробітники, які проводили заміри, бачили, що завод на момент вимірів був зупинений повністю, проте виміри все одно зробили. На запитання, чи будуть вони вказувати в протоколах, що виміри проводилися за вимкнених потужностей, відповіли, що цього вони показувати не будуть і виміри будуть вважатися виконаними за ввімкненого заводу”, — зазначила Тетяна Пономаренко.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що на Рівненщині підприємство "Дубноводоканал" може спричинити екологічне лихо. Заподіяна шкода від численних порушень сягнула в сумі понад 2 мільйонів гривень.

Читайте також
Від мера Миколаєва вимагають зупинити варварську обрізку дерев “під стовбур”
Від мера Миколаєва вимагають зупинити варварську обрізку дерев “під стовбур”

22 лютого на вулиці Соборній вкотре кронували дерева, адже рекомендації облради досі не виконані

На Миколаївщині захистили від розорювання чотири скіфських кургани
На Миколаївщині захистили від розорювання чотири скіфських кургани

На розгляді в судах знаходяться ще 3 справи цієї категорії, а прокурори підготували 4 аналогічні позови

У Миколаєві викрили трьох продавців нелегальних новорічних ялинок
У Миколаєві викрили трьох продавців нелегальних новорічних ялинок

Рішення про притягнення до адміністративної відповідальності прийме суд