"Межигір'я" стане природною пам'яткою України: що це означає Вікіпедія

"Межигір'я" стане природною пам'яткою України: що це означає

Олена Яценьо

Відповідний процес ініціював за дорученням прем'єр-міністра України

Урядова резиденція "Межигір'я" набуде статусу об'єкта природно-заповідного фонду, а саме парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва.

Про це в п'ятницю, 18 лютого, повідомила пресслужба Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів.

"Цій території планують надати статус парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва. Його надають найбільш значущим і цінним зразкам паркового будівництва з метою їх охорони, а також використання в естетичних, виховних, наукових, природоохоронних та оздоровчих цілях. Наприклад, саме такий статус мають парк "Феофанія" у Києві, Черкаський міський парк "Сосновий бір", Стрийський парк у Львові тощо", — зазначили в міністерстві.

Відповідний процес ініціювали за дорученням прем'єр-міністра України ще наприкінці минулого року. Міндовкілля вже розпочало відповідну роботу та провело низку нарад і погоджувальних зустрічей. Зокрема, відбулася спільна погоджувальна нарада з представниками Мінрегіону, Мін'юсту, Фонду державного майна, Держгеокадастру, Держгеонадр, АРМА, Київської облдержадміністрації, НАБУ та ГО "НПУ Межигір'я", за результатами якої напрацьовано спільну дорожню картку.

Що зміниться

Туристи, як і раніше, зможуть відвідувати Межигір'я без обмежень. Але парк стане природоохоронною територією з усіма впорядкованими майновими питаннями, визначенням того, хто керуватиме парком і доглядатиме його.

"Щоб надати юридичний статус парку, потрібно пройти відповідну процедуру. Крім того, сьогодні деякі споруди на території Межигір'я навіть не внесено до Реєстру речових прав. Потрібно розв'язати земельні питання. Нині розглядаємо кілька варіантів, як рухатимемося далі", – прокоментував заступник міністра Олександр Краснолуцький .

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що столичне комунальне підприємство "Дарницьке лісопаркове господарство" дозволило Київському еколого-культурному центру створити ландшафтний заказник "Озеро Лосине".

Читайте також
У Луцьку знайшли альтернативну територію для індустріального парка
У Луцьку знайшли альтернативну територію для індустріального парка

Попередня потенційна ділянка індустріального парку прилягає до житлового кварталу

Кияни вимагають не допустити перетворення парку “Наталка” на парковку
Кияни вимагають не допустити перетворення парку “Наталка” на парковку

Парк “Наталка” позиціонувався як парк без комерції у будь-якому її прояві

Литва допоможе захистити Нацпарк "Пуща Радзивіла" від наслідків війни
Литва допоможе захистити Нацпарк "Пуща Радзивіла" від наслідків війни

Українські фахівці зможуть отримати досвід управління природоохоронними територіями за стандартами ЄС

"Музей корупції" отримає новий статус: Кабмін ухвалив рішення
"Музей корупції" отримає новий статус: Кабмін ухвалив рішення

Уряд визначив подальшу долю "Межигір’я"