Metinvest готовий долучитися до “зеленого” переходу та відбудови України

Metinvest готовий долучитися до “зеленого” переходу та відбудови України

Катерина Бєлоусова

Ще до повномасштабного вторгнення маріупольські комбінати планували перетворити на DRI-центр з виробництва "зеленої" сталі

Група “Метінвест” готова долучитися до "зеленого" переходу України та Європи, а також до відбудови країни, зокрема Маріуполя.

Про це заявив генеральний директор Юрій Риженков на конференції Made in Steel у Мілані, Італія, повідомляє пресслужба “Метінвесту”.

Він розповів, що поділяє стратегію уряду щодо повоєнної відбудови України, зокрема з розвитку відновлюваної та ядерної енергетики. Адже потужності ядерної енергетики можна використовувати для виробництва “зеленого” водню.

За його словами, Україна може стати постачальником сировини для виробництва заліза прямого відновлення (DRI) для Європи. Адже “Метінвест” – найбільший виробник залізної руди в Україні, а сама країна – найбільший виробник залізорудної продукції в Європі. 

“Великою перевагою є те, що  в Україні видобувають магнетитову залізну руду, яку можна збагачувати до якості DRI та HBI [гарячебрикетоване залізо – ред.] за вже відомими технологіями. Все, що для цього потрібно, – це енергія”, – сказав Риженков.

Він пояснив, що ідея полягає в тому, щоб побудувати потужності DRI на підприємствах “Метінвесту” в Україні для постачання продукції споживачам ЄС. 

“Це, на мій погляд, має стати невіддільною частиною відбудови України. Це також спосіб наблизити Україну до ЄС, увійшовши до загального ланцюжка продукції ЄС у цьому русі "зеленої" сталі", – сказав Риженков.

За його словами, перехід до "зеленого" виробництва зробить сталеву продукцію більш конкурентоспроможною в майбутньому. Така сталь матиме перевагу над іншою продукцією, наприклад, алюмінієм або пластиком.

Зазначається, що “Метінвест” також має намір збільшити свою присутність в Європі на всіх рівнях. Зокрема придбати компанії, а також збудувати нове підприємство в Італії. 

“Навіть якщо ці підприємства не будуть працювати на водні або відновлюваних джерелах енергії з першого дня, вони повинні мати всі характеристики, щоб у майбутньому працювати в сталий спосіб", – пояснив Риженков.

За його словами, акціонер “Метінвесту” Рінат Ахметов хоче докласти максимум зусиль для відновлення України, Маріуполя та металургійних комбінатів "Азовсталь" і ММК імені Ілліча. Так Група стала партнером проєкту Mariupol Reborn.

Риженков підкреслив, що ще до повномасштабного російського вторгнення існували плани перетворити маріупольські комбінати на DRI-центр, що виробляє "зелену" сталь. 

Нагадаємо, група гірничо-металургійних компаній "Метінвест" у 2022 році сплатила до державного та місцевих бюджетів 600 мільйонів гривень екологічних податків.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у грудні 2021 року група гірничо-металургійних компаній "Метінвест" і німецька компанія SMS group із дочірньою компанією Paul Wurth підписали меморандум щодо скорочення викидів СО2 під час виробництва чавуну та сталі.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки