Металурги ЄС закликають створити гігавати нових потужностей ВДЕ для декарбонізації shutterstock

Металурги ЄС закликають створити гігавати нових потужностей ВДЕ для декарбонізації

Катерина Бєлоусова

Для живлення металургійних заводів та електролізерів, що виробляють H2, в ЄС необхідно 150 ТВт-год електроенергії

Європейські виробники зеленої сталі закликають до 2030 року створити принаймні 31 ГВт потужностей відновлюваної енергії для підтримки переходу на низьковуглецеву сталь. 

Близько половини цих потужностей потрібно для виробництва екологічно чистого водню, повідомляє Recharge News.

Водень є важливою складовою декарбонізації металургії, на яку припадає 7,2% глобальних викидів парникових газів.

Наразі водень є єдиним життєздатним "зеленим" варіантом для заміни коксу або природного газу, які сьогодні використовуються для видалення кисню із залізної руди, хоча великі організації розробляють такі електричні процеси як електровидобуток та електроліз розплавлених оксидів.

Інші високотемпературні процеси виробництва сталі можуть використовувати електродугові печі, що працюють на відновлюваних джерелах енергії.

У вітровій асоціації WindEurope та торговій організації виробників сталі Eurofer, зазначили, що електроенергія, необхідна для живлення металургійних заводів та електролізерів, що виробляють H2, в ЄС становитиме 150 ТВт-год.

Це еквівалентно 31-49 ГВт нової вітрової потужності, залежно від поєднання берегового або морського вітру. Однак якщо енергію вироблятиме виключно офшорний вітер галузь потребуватиме лише 31 ГВт, адже морський вітер має вищий коефіцієнт пропускної спроможності у порівнянні з наземними ВЕС.

Це означає, що еквівалент 15,5-25,5 ГВт вітрової енергії буде потрібно лише для виробництва водню для сталеливарної промисловості, що становить 3-5% від 510 ГВт REPowerEU цілі ЄС для вітру до 2030 року. При потужності 25,5 ГВт це становитиме більше половини додаткової вітрової потужності в 41 ГВт, яку ЄС планує до 2030 року в рамках пакета REPowerEU.

Інші види ВДЕ, такі як сонячна та гідроенергія, також можуть використовуватися для виробництва екологічно чистого водню, зокрема REPowerEU прагне до 592 ГВт сонячної енергії в ЄС до 2030 року, тобто збільшення на 62 ГВт у порівнянні з попередньою цільовою програмою Fit for 55.

В матеріалі зазначили, що ЄС врахував деяке збільшення для виробництва зеленого водню.

"Встановлену потужність вітрових і сонячних електростанцій також необхідно збільшити, щоб забезпечити електролізери відновлюваною електроенергією", — йдеться в робочому документі співробітників ЄС, який також підвищив цільову потужність електролізерів до 65 МВт до 2030 року з 44 МВт.

У WindEurope зазначили, що, теоретично, вітер може покрити потребу в електроенергії для виробників сталі. Передумовою для того, щоб це стало реальністю, є те, що Європа досягне своєї мети у 510 ГВт енергії вітру.

Для цього сектору доведеться більше ніж подвоїти поточну встановлену потужність вітроенергетики в Європі, яка зараз становить 190 ГВт, щороку встановлюючи в середньому 39 ГВт нових вітрових потужностей.

У WindEurope додали, що металургійним компаніям потрібно буде підписати 31 ГВт угод про купівлю електроенергії (PPA), щоб досягти цієї кількості, уряди повинні підтримати PPA та усунути перешкоди для корпоративних PPA.

Міністри енергетики ЄС погодилися прискорити видачу дозволів для вітряних електростанцій і збільшити відновлювану енергію до 40% до 2030 року в рамках поточних переговорів щодо перегляду Директиви блоку про відновлювані джерела енергії (RED) і Директиви з енергоефективності (EED).

Нагадаємо, в ЄС розробили методику для оцінки інтенсивності викидів у металургії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, експерти показали, як декарбонізувати "найбрудніші" сектори промисловості.

Читайте також
В ЄС виробники сталі знайшли спосіб уникнути прийдешньої кризи від зеленого переходу
В ЄС виробники сталі знайшли спосіб уникнути прийдешньої кризи від зеленого переходу

Через будівництво DRI-заводу вартість тонни сталі підвищиться приблизно на €50

Китай планує розширити СТВ на металургію до 2025 року
Китай планує розширити СТВ на металургію до 2025 року

У Китаї металургійна промисловість уже включена в 6 із 8 регіональних вуглецевих ринків

Австралія може стати новим осередком зеленої металургії
Австралія може стати новим осередком зеленої металургії

Для виробництва однієї тонни зеленої сталі потрібно 3,6 МВт-год електроенергії

Близький Схід та Північна Африка можуть стати новим лідером зеленої металургії
Близький Схід та Північна Африка можуть стати новим лідером зеленої металургії

MENA може стати світовим лідером з експорту екологічно чистого чавуну