Металурги ЄС ініціювали створення власного шляху зеленого переходу shutterstock

Металурги ЄС ініціювали створення власного шляху зеленого переходу

Катерина Бєлоусова

Розробку "шляху переходу" планують завершити до кінця березня 2024 року

Європейська металургійна промисловість, зокрема чорна та кольорова ініціювала процес створення власного "шляху переходу" (Transition Pathway) у співпраці з Єврокомісією. 

Це забезпечить сталість галузі під час зеленого та цифрового переходу ЄС, йдеться у пресрелізі Європейської сталеливарної асоціації EUROFER.

Зазначається, що "шлях переходу" створить кілька стратегічних ланцюжків створення вартості в основі економіки зелених технологій. 

В пресрелізі пояснили, що оскільки інші регіони світу так само переходять до більш цифрової та екологічнішої економіки, попит на метали швидко зростає. Метали почали відносити до критичних ресурсів для зелених та електронних технологій. 

В EUROFER підкреслили, що сталь та низка кольорових металів, таких як алюміній, мідь, нікель, цинк і літій, є незамінними компонентами цього переходу. Адже вони необхідні для виробництва електромобілів, вітрових, сонячних і водневих технологій тощо. Європа повинна забезпечити безпеку та стабільність поставок металів, щоб досягти своїх цілей щодо чистої енергії до 2030 року.

В пресрелізі додали, що сталість металургійної галузі є ключовим фактором стратегічної автономії ЄС. Галузь також створює 800 тисяч прямих та понад 5 мільйонів непрямих робочих місць.

Зазначається, що "шлях переходу" окреслить: 

  • основні виклики галузі;
  • інвестиції, необхідні для їхнього подолання;
  • необхідні політичні рамки та умови для заохочення цих інвестицій. 

В EUROFER додали, що роботу над "шляхом переходу" планують завершити до кінця березня 2024 року.

"Чим швидше Європа декарбонізується, тим вищі її потреби в металах. Ми раді працювати з Європейською комісією над перехідним шляхом для металів, який об’єднає всі зацікавлені сторони за столом для вирішення майбутніх проблем безпеки та сталого розвитку. Наша галузь прагне постачати більше металів, які потрібні Європі для акумуляторів, технологій відновлюваної енергетики та мереж, водночас декарбонізувати, переробляти більше та постійно знижувати наш екологічний слід. Досягнення цієї амбіції вимагає більш комплексної промислової політики ЄС”, – сказав генеральний директор Eurometaux Гай Тіран.

Зазначається, що “шляхи переходу” вже створили для хімічного та туристичного секторів Європи.

Нагадаємо, металургійні компанії ЄС оголосили про отримання €8,7 млрд грантів чи іншої державної допомоги для реалізації своїх проєктів декарбонізації протягом 8 місяців 2023 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, керівник відділу екологічно чистої сталі компанії Primetals Technologies Олександр Флейшандерл заявив, що повна відмова від викопного палива та максимальна електрифікація є першим кроком для декарбонізації металургійної галузі, однак універсального рішення для виробництва зеленої сталі не існує.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки