Мешканцям багатоповерхівок розповіли, як встановити СЕС за 10 кроків shutterstock

Мешканцям багатоповерхівок розповіли, як встановити СЕС за 10 кроків

Катерина Бєлоусова

Сонячна електростанція може живити будь-які домашні пристрої, якщо правильно підібрати потужність

Українські екоактивісти виявили, що життя у багатоквартирному будинку – друга найпопулярніша причина, через яку люди не хочуть встановлювати сонячні панелі.

Проте СЕС можна за 10 кроків встановити як на даху чи фасаді будівлі, щоб живити деяке обладнання підʼїзду, так і на балконі для власних потреб, повідомляє Екодія.

Зазначається, що через систематичні російські обстріли енергосистеми люди шукають альтернативні джерела енергії і СЕС може виявитися найкращим варіантом.

Автори розповіли, що для встановлення СЕС потрібно пройти 10 кроків:

  1. Визначити ціль (що саме потрібно живити від СЕС: освітлення, систему опалення чи просто заряджати пристрої);
  2. Визначити приблизне споживання приладів та необхідний строк автономності (наприклад, 500 Вт на 5 год);
  3. Дати запит компанії зі встановлення сонячної станції (усі подальші кроки мають здійснювати вже представники обраної вами компанії під вашим наглядом);
  4. Проєктувальник має провести заміри визначити, де що встановлювати, залежно від умов і потреб. Якщо за рекомендацією електрика потрібно збільшити електричну потужність будинку, необхідно звернутись до постачальника енергетичних послуг, який обслуговує будинок.
  5. Фахівці мають розробить документацію проєкту (як мінімум розташування панелей, схему підключення СЕС) з урахуванням ефективного розміщення панелей, розрахунком кабелів та інших витратних матеріалів, щитів захисту, розрахунком системи кріплення панелей, розробленої під покриття конкретного даху, та вузлами кріплення системи до даху, розрахунком ефективності роботи системи;
  6. Компанія має прорахувати точний набір обладнання, відштовхуючись від розробленої проєктної документації, з урахуванням специфіки розміщення обладнання та його наявності або строків поставки;
  7. Авансувати і замовити обладнання та розпочати підготовчі роботи на об’єкті;
  8. Змонтувати та підключити станцію;
  9. Протестувати обладнання;
  10. Відповідальна особа від компанії має проінструктувати клієнта, як користуватися системою.

Екоактивісти підкреслили, що кожен будинок необхідно розглядати окремо, враховуючи особливості електромережі, розміщення СЕС та інші характеристики, що розробляють експерти компанії-інсталятора. Також можна встановити маленьку станцію на своєму балконі та підключити її до інвертора (приладу, що дозволяє споживати вироблений панеллю струм), який треба придбати окремо. Однак через кожне балконне скло ефективність панелі буде падати приблизно на 4%.

Автори зазначили, що найбільш ефективне розміщення панелей на спеціальних трикутних кріпленнях під кутом 30-35 градусів. Проте панелі можна розмістити й горизонтально з меншою ефективністю. 

“Встановлювати краще на зовнішній стороні балкона: щоб не було затінення та зниження ефективності через вікна”, – підкреслили вони.

Екоактивісти наголосили, що вартість СЕС залежить від багатьох чинників, а саме:

  • ціни самих панелей;
  • кріплень;
  • додаткових матеріалів для підключення;
  • іншого необхідного обладнання (наприклад, акумуляторів).

Вони розповіли, що вартість дуже коливатиметься залежно від обставин і самостійно обчислити її можна лише зі значним відхиленням. 

“До прикладу, встановлення автономної СЕС для будинку зі ста квартир із безперебійником (пристроєм, що автоматично перемикатиме живлення від мережі на СЕС під час відключення) може обійтися у 350-400 тисяч гривень”, – йдеться в матеріалі.

Такої системи вистачить на кілька годин роботи критичного обладнання:

  • освітлення під’їзду;
  • домофону;
  • індивідуального теплового пункту.

Екоактивісти підкреслили, що ефективність СЕС залежить від пори року, ємності акумулятора, потужності самих панелей, куту їхнього нахилу тощо. Наприклад, влітку, коли сонячний день довший, СЕС вироблятиме енергію близько 10 годин, а взимку – до 5 годин.

“Таким чином панель на 115 Вт, може бути розташована з найефективнішого з точки зору СЕС південного боку, але при цьому на фасаді-балконі, через що втрачатиме до 20% ефективності”, – зазначили вони.

Автори також наголосили, що сонячна електростанція може живити будь-які домашні пристрої, якщо правильно підібрати потужність, а не вмикати все обладнання одночасно. Тому варто визначати пріоритетні прилади, для яких необхідно забезпечити постійне живлення.

Вони також підкреслили, що можна спочатку встановити одну кількість панелей, а потім встановити додаткові. Проте це ускладнить процес їхнього підключення, а обʼєднана система працюватиме з ефективністю “найслабших” фотомодулей. 

Автори також порадили для багатоповерхівок обирати літій-залізо-фосфатні акумулятори, що працюють довше та ефективніше. 

Вони наголосили, що енергопостачальні компанії не вимагають і не мають права вимагати додаткові узгодження для СЕС, які встановлюються для власного споживання без генерації в загальну мережу, оскільки це суто внутрішня господарська діяльність. Але бажано отримати від інсталятора креслення розташування і кріплення обладнання та електричну схему підключення обладнання. Для розміщення СЕС в ОСББ необхідно домовитись про оренду даху.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Польщі в місті Щитно мешканці однієї з багатоповерхівок зробили свій дім енергетично самодостатнім завдяки сонячним панелям на балконах та даху.

Теги: ,
Читайте також
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів