Масштабні пожежі та евакуація людей: Європу накрила аномальна спека shutterstock

Масштабні пожежі та евакуація людей: Європу накрила аномальна спека

Катерина Бєлоусова

Посуха та пожежі ще більше загострять продовольчу кризу у світі, викликану агресією рф

Хвиля аномальної спеки в Європі, місцями понад +40°C, та сильні вітри спричинили масштабні пожежі на континенті, через що евакуювали сотні людей. 

На більшості території України оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки, повідомляє депутат Київської міськради VIII скликання Костянтин Яловий у Facebook.

За прогнозами кліматологів, через глобальне потепління періоди спеки почастішають та стануть тривалішими, що спричинятиме катастрофічні для континенту стихійні явища.

Так, протягом минулого тижня в Іспанії температура перевищувала +40°C, що  зазвичай спостерігається лише у серпні. А на сході Німеччині стовпчик термометра піднявся вище +38°C.

В Іспанії в межах гірського хребта Сьєрра-де-ла-Кулебра пожежа знищила 30 тисяч гектарів лісу, зокрема близько 600 квадратних метрів на території біосферного заповідника. Уряд оголосив цю територію зоною катастрофи. Пожежа також поставила під загрозу виживання найбільшої в Іспанії популяції вовків, що проживає в межах регіону.

У Греції на острові Евбея, який є другим за величиною у країні, лісова пожежа наблизилась впритул до житлових будинків, через що мешканців довелось евакуювати.

Німеччина також потерпає від пожеж. Неподалік Берліна вогонь охопив близько 110 гектарів. Жителям 20 сіл довелося покинути домівки через близькість вогню.

У турецькому гірському регіоні Бордубет від пожежі постраждали близько 3 тисяч гектарів лісу. Її ліквідували 2,5 тисяч пожежників, 45 вертольотів та 12 літаків. Також евакуювали 275 місцевих жителів.

Україна також змушена боротися з наслідками сильної спеки, а бойові дії ускладнюють ситуацію, адже вибухи та обстріли стали ще однією причиною виникнення вогню.

ДСНС оголосила надзвичайний рівень пожежної небезпеки у південних, західних, більшості північних, Вінницькій, Дніпропетровській та Донецькій областях.

Так, ще на початку травня у Держлісагентстві заявляли, що кількість пожеж у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року зросла у 2,6 разів.

Яловий зазначив, що наслідки пожеж мають довгостроковий негативний вплив на довкілля. Крім зменшення чисельності популяцій рідкісних тварин та рослин, знижується якість грунту та умови природного відновлення рослинності. 

Ця посуха та пожежі ще більше загострять продовольчу кризу у світі, викликану агресією рф.

“Світ має робити все, аби попередити наслідки зміни клімату. Курс на перехід до ВДЕ, зелених технологій у виробництві, кліматичної модернізації усіх галузей економіки має стати основою розвитку кожної країни. На цих принципах базуватиметься і відновлення України після завершення воєнних дій”, – додав він.

facebook.com/KostiantynYalovyi

Нагадаємо, Китай зазнав подвійного кліматичного удару, через що люди змушені тікати від повені в рекордну спеку.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Європі в 2021 році температура зросла на рекордні 2°C.

Читайте також
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО
Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів

Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA
Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA

5 категорій ризиків потребують термінових заходів

У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C
У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C

Лютий став дев'ятим місяцем поспіль, у якому зареєстрували найвищі температури за всю історію спостережень