Масові вибухи у кар'єрі Кропивницького: екологи рахують мільйонні збитки

Масові вибухи у кар'єрі Кропивницького: екологи рахують мільйонні збитки

Людмила Гончаренко

Місцеві жителі запевняють, що незаконно видобутий камінь постачається на дороги “Великого будівництва”

На околиці Кропивницького розташоване родовище Сугокліївське, з якого без спецдозволу видобувають граніт місцеві компанії – ВАТ "Кіровоградський кар’єр" та ТОВ "Гранторг". Державна екологічна інспекція оцінила, що тільки частина робіт тут нанесла збитків державі на 543,74 млн грн.

Про це йдеться в матеріалі "Nadra.info".

Родовище  Кіровоградське (Сугокліївське) розташовано в межах Кропивницького, тут розташований кар’єр з видобутку граніту. На постійні буро-вибухові роботи жаліються мешканці села Соколівське, що розташоване поруч. Місцеві жителі запевняють, що незаконно видобутий камінь постачається на дороги “Великого будівництва”.

ВАТ "Кіровоградський кар’єр" отримав спецдозвіл №854 на видобуток граніту в 1997 році сроком на 20 років. Але в 2014 році Держгеонадра зупинили дію спецдозволу через борги по сплаті ренти. З 2015 року відбувається процедура банкрутства підприємства, ліквідатором призначений Ігор Стіфутін. Наразі відомо, що ліквідаційна процедура ще не завершена.

Незважаючи на те, що в 2017 році дія спецдозволу офіційно закінчилася, роботи на кар’єрі з того часу не припиняються.  В червні 2018 року майновий комплекс боржника-банкрута ВАТ "Кіровоградський кар’єр" було продано на торгах. Покупцем стало ТОВ "Гранторг", яке  купило майно кар’єра зі знижкою 99,7%, заплативши трохи більше, ніж 564 тис. грн. Законність торгів намагався оскаржити заставний кредитор – ПАТ "Всеукраїнський Акціонерний Банк", але Господарський суд Кіровоградської області ухвалою від 18.01.2019 відмовився скасувати аукціон.

Нині граніт переробляється у щебеневу продукцію на заводі ТОВ "Гранітпромпереробка", який розташований поруч із гранітним кар’єром, виготовлена щебенева продукція реалізується ТОВ “Гранторг”. Джерела видання запевняють, що незаконно вироблений щебінь використовується в роботах на "Великому будівництві".

Протягом 2019-2021 років ДЕІ у Кіровоградській області та ДЕІ Придніпровського округу з метою припинення порушень вимог природоохоронного законодавства та реагування на чисельні звернення мешканців с. Соколівське та м. Кропивницький були здійснені спроби провести відповідні перевірки, але вони виявились безрезультатними –  інспекторів декілька разів не допустили до перевірки об’єкту. 

За фактами безпідставних недопусків до перевірок ДЕІ спрямувала повідомлення про вчинення кримінального правопорушення до місцевого керівництва Нацполіції, СБУ, Прокуратури, Управління стратегічних розслідувань.

За даними ДЕІ, протягом 2017-2019 років загальна кількість зрушеної гірської породи склала понад 163 тисячі кубометрів, збитки від цих вибухів оцінили в 543,74 млн грн. В травні 2021 року "Кіровоградський кар’єр" замовив ще вибухових робіт на 83 тисячі кубометрів гірничої маси, збитки підраховують.

Наразі відомо, що Кіровоградською обласною прокуратурою розпочато досудове розслідування кримінального провадження відносно службових осіб ВАТ "Кіровоградський кар’єр", які вступивши в злочинну змову з посадовими особами ТОВ "Гранітпромпереробка" та ТОВ "Гранторг", організували незаконний промисловий видобуток граніту, його переробку та реалізацію на території Кіровоградського (Сугокліївського) родовища”. Жодних коментарів від представників перелічених вище компаній виданню Nadra.info отримати не вдалося. 

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що у селі Буртин Шепетівського району на Хмельниччині екоінспектори викрили незаконний видобуток надр

Читайте також
СЕП оскаржить у суді продаж пам’ятки "Макове болото" для видобутку торфу
СЕП оскаржить у суді продаж пам’ятки "Макове болото" для видобутку торфу

Болото є домом для червонокнижних рослин та тварин та дерев віком до 160 років

На Рівненщині поліцейські спіймали на гарячому чорних копачів бурштину
На Рівненщині поліцейські спіймали на гарячому чорних копачів бурштину

В області і надалі проводитимуть профілактичні рейди

На Волині комунальників звинуватили у видобутку піску на 1,2 мільйона гривень
На Волині комунальників звинуватили у видобутку піску на 1,2 мільйона гривень

Порушення тривало з вересня по грудень 2023 року

Львівські депутати вимагають не допустити видобуток торфу з Гамаліївського водосховища
Львівські депутати вимагають не допустити видобуток торфу з Гамаліївського водосховища

Дозвіл передбачає видобуток торфу на 400 гектарах протягом 20 років