Майже половина бізнесу інвестує до 100 млн грн у проєкти сталого розвитку – дослідження ЕВА shutterstock

Майже половина бізнесу інвестує до 100 млн грн у проєкти сталого розвитку – дослідження ЕВА

Олена Яценьо

96% учасників опитування орієнтуються на Цілі сталого розвитку у своїй діяльності

Приблизно половина бізнесу інвестує від 1 до 100 млн гривень щороку в проєкти зі сталого розвитку.

Такі результати дослідження "Індекс сталого розвитку", яке провела Європейська бізнес-асоціація (EBA) у вересні-жовтні 2021 року.

Це вперше асоціація провела експертне дослідження рівня інтеграції Цілей сталого розвитку ООН у стратегії бізнесу та стратегію розвитку України. Партнерами виступили "Нафтогаз України" та Київський національний торговельно-економічним університетом. За результатами дослідження, інтегральний показник індексу склав 3,17 балів з 5-ти можливих та опинився у нейтральній площині.

Показники сталого розвитку бізнесу

96% учасників опитування орієнтуються на Цілі сталого розвитку у своїй діяльності. Водночас 83% з них мають відповідні стратегії/політики/плани, у яких це зафіксовано. 58% респондентів готують окремі нефінансові звіти, а близько третини компаній викладають таку інформацію у відповідному розділі в річному звіті. Найбільшу кількість нефінансових звітів готують компанії паливно-енергетичного комплексу (73%), FMCG (55%), а також ІТ та телекомунікацій (50%).

Бізнес активно інвестує у проєкти зі сталого розвитку, 96% мають відповідні річні бюджети. Більшість таких інвестицій становлять від 1 до 100 млн гривень (48%) щороку та здійснюються переважно компаніями паливно-енергетичного комплексу та сфери ІТ і телекомунікацій. Найнижчі суми (менш ніж 0,5 млн гривень) на проєкти сталого розвитку виділяють компанії сфери консалтингу, аудиту та юридичних послуг. Водночас майже половина, а саме 48%, компаній планують збільшувати фінансування таких проєктів.

До головних переваг, які отримує бізнес від впровадження проєктів зі сталого розвитку, учасники опитування віднесли поліпшення лояльності до компанії з боку співробітників, поліпшення ділової репутації всередині країни, а також поліпшення сприйняття компанії з боку споживачів її продукції/послуг і місцевих громад. Окрім того, чим більша сума річних інвестицій, тим більше респондентів вказують на поліпшення сприйняття та лояльності з боку місцевих громад – від 33% тих, хто інвестує менш ніж 0,5 млн гривень, до 69% тих, хто інвестує від 10 до 100 млн гривень щорічно у проєкти сталого розвитку. До того ж, за словами компаній, зростання інвестицій також сприяє поліпшенню ділової репутації в міжнародному середовищі та доступу до міжнародних фінансів і кредитів, зокрема, так кажуть близько 44% опитаних.

Захист довкілля – у пріоритеті всіх компаній, особливо питання управління відходами, якому приділяють увагу 81% опитаних, висадка дерев (64%), програми з енергоефективності (49%) та екологічної модернізації (40%). Друге місце за важливістю належить освітньому напряму – 65% компаній зазначають, що співпрацюють з університетами та/або беруть участь у програмах дуальної освіти. Окрім того, компанії також займаються соціальною та професійною інтеграцією осіб з інвалідністю (41%).

"Як ми бачимо з результатів дослідження, бізнес стає повноцінним гравцем у просуванні цілей сталого розвитку. Водночас компанії вважають, що екологічні питання є найменш врахованими в державній політиці сталого розвитку. Тому важливо заохочувати такий бізнес до інвестування шляхом прогнозованої та передбачуваної державної політики, зокрема й екологічної. Дуже сподіваюся, з новим керівництвом профільного міністерства якісні екологічні зміни вдасться впровадити", – наголосила Світлана Михайловська, заступник директора Європейської бізнес-асоціації.

Показники сталого розвитку держави

Дещо нижчими темпами, на думку представників бізнесу, відбувається інтеграція Цілей сталого розвитку у стратегію розвитку України, представлену в різних документах. Найкраще респонденти оцінили рівень інтеграції соціальних компонентів (2,91 за 5-бальною шкалою), а найгірше – екологічних (2,67 за 5-бальною шкалою). Більша частина компаній вважає, що це спричинено браком фінансування, недостатньою експертизою та поінформованістю про необхідність впровадження принципів сталого розвитку, а також відсутністю міжінституційної співпраці.

На думку всіх компаній, основні труднощі на шляху впровадження сталого розвитку зосереджені у регуляторній сфері. Окрім того, простежується зв’язок між інвестиціями та регуляторними бар’єрами: чим більше компанія інвестує, тим частіше йдеться про наявність таких бар’єрів – від 26% тих, чиї інвестиції менш ніж 0,5 млн гривень, до 50% тих, хто інвестує від 10 млн до 100 млн гривень.

Основними ж стимулами для збільшення прогресу в реалізації Цілей сталого розвитку (як у державі, так і бізнесі) респонденти вважають регуляторні зміни (зокрема, скорочення бюрократичних процедур), надання підтримки (фінансової, організаційної та консультативно-інформаційної) для інноваційних проєктів, а також фінансові інструменти підтримки бізнесу й держави: податкові пільги, пільгові кредити, гранти від державних фондів та міжнародних організацій.

Довідка. Індекс сталого розвитку – проводиться Європейською бізнес-асоціацією з 2021 року. Дослідження проводилося у вересні-жовтні 2021 року, у ньому взяли участь 75 фахівців, що опікуються питаннями сталого розвитку в членських компаніях Європейської бізнес-асоціації. Презентація результатів відбулася 11 листопада.

Мета дослідження – оцінка поточного стану виконання Цілей сталого розвитку ООН в бізнесі та державі, визначення механізмів, які сприятимуть поліпшенню прогресу щодо їх реалізації, визначення чинників, що стоять на заваді або можуть сприяти сталому розвитку бізнесу та держави.

Інтегральний показник індексу складається з двох рівнозначних компонентів:

  • оцінка рівня інтеграції Цілей сталого розвитку ООН у стратегії компаній;
  • середня оцінка рівня інтеграції економічних, екологічних і соціальних компонентів сталого розвитку у стратегію розвитку України.
Читайте також
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим

Відбулася презентація дослідження щодо потреб відновлення державної економіки

Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу
Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу

Реформи передбачають створення ринку квот на викиди забруднюючих речовин

Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility
Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility

Реалізація плану дозволить отримати €16 мільярдів у 2024 році

Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року
Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року

Швеція, Фінляндія та Латвія отримують 40% енергії з відновлюваних джерел