Лижний курорт цілий рік: під Харковом замість сміттєзвалища відкриють екоцентр times.kharkiv.ua

Лижний курорт цілий рік: під Харковом замість сміттєзвалища відкриють екоцентр

Катерина Бєлоусова

Будівельні роботи мають розпочатися навесні

Під Харковом у місті Дергачі на місці старого сміттєвого полігону відкриють навчальний екоцентр, де протягом всього року люди зможуть кататися на лижах та сноубордах. Територію обладнають кількома трасами, підйомниками та іншими обʼєктами інфраструктури.

Так автори проєкту хочуть показати куди діваються “продукти життєдіяльності”, повідомляє Харків Times, посилаючись на пресслужбу Харківської міськради.

Екоцентр має навчати харків’ян та гостей міста основам еко-культури та допомогти у навчанні школярів, студентів та викладачів.

КП "Муніципальна компанія поводження з відходами" та компанія Neveplast (Італія), що виробляє сертифіковане покриття, планують побудувати коротку навчальну трасу, трасу для профі, спуск з перешкодами для сноубордистів та три дитячі траси для катання на надувних санках (тюбах). Також буде облаштовано підйомник для дорослих та спеціальний дитячий стрічковий підйомник.

"Ми не хочемо говорити, що це гірськолижний курорт, скоріше, це навчальний центр, комплекс, створений для того, щоб люди бачили, куди діваються продукти їхньої життєдіяльності, чому важливо економно споживати усе та впроваджувати роздільний збір сміття. Люди побачать, що відходи займають площі, де навіть можна побудувати лижні спуски. Ми покажемо, що українські полігони потрібно рекультувати та давати їм нове життя", — сказав директор КП "Муніципальна компанія поводження з відходами" Юрій Суярко.

times.kharkiv.ua

times.kharkiv.ua

times.kharkiv.ua

Менеджер з продажу компанії Neveplast Ольмо Балліні розповів, що розглядається варіант створення великої траси завдовжки 232 м та навчальної – 100 м. На них використають нову розробку фірми – покриття free ski.

"Воно дає відчуття катання на снігу, що щойно випав. Також таке покриття підходить для людей, які займаються карвінгом (техніка катання з виконанням послідовних різаних поворотів). Кататися на ньому можна цілий рік незалежно від погоди – у сніг, дощ чи сонячним літом", – розповів менеджер Neveplast.

Neveplast допомагав у створенні гірськолижного спуску на місці сміттєпереробного заводу в Копенгагені. Також покриття компанії застосовували у Сербії та інших країнах.

Крім того, навколо спусків планується облаштувати відповідну інфраструктукру: паркомісця, пункт прокату спорядження, можливо, невелике кафе тощо.

Будівельні роботи мають розпочатися навесні.

Нагадаємо, на Грибовицькому сміттєзвалищі триває технічна рекультивація.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Кривому Розі “Кривбасзалізрудком” почне відновлювати порушені землі.

Читайте також
У Житомирі комунальники спричинили забруднення вод та земель стоками зі звалища
У Житомирі комунальники спричинили забруднення вод та земель стоками зі звалища

Вміст амонію у ґрунті перевищив норму у 11 разів, а БСК5 у воді – у 16 разів

У Черкасах ситуація зі сміттям близька до критичної – міська рада
У Черкасах ситуація зі сміттям близька до критичної – міська рада

Для вирішення проблеми потрібно побудувати сміттєпереробний або сміттєспалювальний завод

На Київщині перевірили непридатне звалище, куди роками викидали сміття
На Київщині перевірили непридатне звалище, куди роками викидали сміття

Це несе загрозу для довкілля та здоров’я мешканців громади

На Львівщині у курортному селі відтермінували рекультивацію еконебезпечного звалища
На Львівщині у курортному селі відтермінували рекультивацію еконебезпечного звалища

Ризик забруднення навколишніх територій від звалища існує вже 50 років