Літо в Україні стане ще спекотнішим: кліматологиня шокувала прогнозом Shutterstock

Літо в Україні стане ще спекотнішим: кліматологиня шокувала прогнозом

Олена Яценьо

Зростання температури насамперед зумовлено антропогенним фактором

Літо в Україні за останні 30 років стало на півтора градуса теплішим, і ця тенденція до підвищення температури спостерігатиметься й надалі.

Про це розповіла кліматолог, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух в інтерв'ю виданню Главред.

За її словами, упродовж 1991-2020 років літо в Україні стало на півтора градуса теплішим, ніж це було в попередній кліматичний період – 1961-1990 роки.

"Для кліматологів період із 1991-го до 2020-го особливий, бо це період, за який визначається кліматична норма. Оскільки для визначення багаторічних значень Всесвітньою метеорологічною організацією рекомендовано застосовувати 30-річний період. Він зазвичай починається на одиницю, а закінчується на нуль. Тому у 2020-му закінчився другий такий період, який перетинається із попереднім", – пояснила Балабух.

Кліматологиня зауважила, що серпень 2021-го буде явно теплішим порівняно з останніми десятиліттями, які були найспекотнішими.

"Спека в серпні в нас буде переважати, хоча будуть і періоди більш прохолодної погоди. Немає методів, які дадуть змогу спрогнозувати, якою буде температура. Можемо говорити тільки про те, що температура буде на 1-2 градуси вищою, ніж загалом температура за місяць у період 1991-2020 років", – зазначила експертка.

Балабух також пояснила, чим зумовлена зміна кліматичної норми в бік підвищення температури в Україні.

"Річ не в активності Сонця. Якраз навпаки – в останні роки спостерігалося зменшення сонячної активності. Зростання температури більшою мірою зумовлено антропогенним фактором, тобто людською діяльністю та викидами парникових газів. Якщо до цього фактора додасться ще й підвищення сонячної активності, температура повітря може відчутно зрости", – застерегла кліматологиня.

Тож до середини ХХІ століття температура може збільшитися для України в середньому на 1,5 градуса порівняно з початком цього століття. Балабух наголосила, що дуже важливо не допустити такого або більшого підвищення температури, адже, коли температура підвищується на два градуси й вище, відбуваються незворотні зміни в екосистемах.

"У 2020 році середня річна температура була вищою за кліматичну норму на 2,8 градуса. І тоді в нас майже не було зими, не було снігового покриву, що в кінцевому підсумку призвело до проблем із водопостачанням. Спочатку в нас була велика посуха, а потім на Західній Україні сталися великі повені. Пізніше – масштабні пожежі, які спостерігалися на тлі високої температури й дефіциту опадів. Усі ці процеси спостерігаються, коли температура повітря піднімається на два градуси й більше", – пояснила експертка.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, завідувачка лабораторії прикладної кліматології Українського гідрометеорологічного інституту та членкиня Міжурядової групи експертів із питань клімату (при ООН) Світлана Краковська розповіла, як зміниться клімат України за 50 років.

За її даними, літо ставатиме дедалі спекотнішим і довшим, а зими — теплішими й значно менше сніжними.

Читайте також
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень

Кліматологи закликають терміново зменшувати викид парникових газів у повітря