Лісові пожежі біля ЧАЕС: в уряді сказали, чи є загроза населенню Shutterstock

Лісові пожежі біля ЧАЕС: в уряді сказали, чи є загроза населенню

Олена Яценьо

Концентрація цезію в повітрі не перевищує гранично допустимих норм

Станом на четвер, 24 березня, більшість пожеж, які спалахнули в лісах у Чорнобильській зоні, локалізовано.

Про це виконувач обов'язків міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив в ефірі національного телемарафону. Він пояснив, що інформацію про пожежі в зоні відчуження вдається отримувати завдяки супутниковим знімкам NASA.

"За останні два тижні було понад 30 пожеж. В останній тиждень було зафіксовано п'ять додаткових пожеж. Сьогодні більшість цих пожеж локалізовано. Залишаються невеликі зони, де триває горіння", — сказав Стрілець.

Окрім того, додав посадовець, нині немає погодних умов, які б сприяли поширенню полум'я далі. Утім, через наближення літа такі умови можуть стати загрозливими, застеріг він.

Зазначимо, що 21 березня в Державній інспекції ядерного регулювання України заявили, що через лісові пожежі в зоні відчуження та за її межами підвищився рівень радіоактивного забруднення повітря.

Також 23 березня фахівці Міжнародного агентства з атомної енергетики зареєстрували збільшення концентрації цезію в повітрі над Києвом. Проте воно не становить радіаційної небезпеки.

Зі свого боку Стрілець також прокоментував інформацію про підвищення рівня цезію.

"Усі підвищення відносні. Якщо, наприклад, учора рівень був трошки нижчий, а сьогодні - трошки вищий, то це не означає, що є якась загроза для здоров'я", — сказав в.о. міністра.

З посиланням на висновок науковців він зауважив, що нині загрози для життя та здоров'я українців немає, адже концентрація цезію в повітрі не перевищує гранично допустимих норм.

Радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко також заявив, що станом на ранок 24 березня в Чорнобильській зоні серйозних пожеж немає. Тим часом у Києві загалом у нормі радіаційна ситуація.

Напередодні ЕкоПолітика повідомляла, що показники радіаційного фону й атмосферного повітря в Києві станом на 22 березня були в нормі. Не було відхилень і в середу, 23 березня.